Britové si na daních připlatí

Britská vláda oznámila v krátké době druhý finanční balíček. Sunakova verze s daňovými úlevami tentokrát moc nepočítá, naopak má pomoci zemi vzdorovat hospodářské recesi.

Ilustrační foto

Ilustrační foto
Zdroj: Pixabay.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: Pixabay.com

Ekonomický plán britské vlády, který ve čtvrtek představil staronový ministr financí Jeremy Hunt, se velmi liší od toho, který znamenal stopku pro předchozí premiérku Liz Trussovou. Konzervativní kabinet Rishiho Sunaka doufá, že pomůže uzdravit ekonomiku, stabilizovat situaci a opět přinese ohroženou důvěryhodnost. Důležité podle ministra také je snížit inflaci, která se momentálně pohybuje nad hranicí 11 %, což je maximum za více než čtyřicet let.

V září konzervativci nabízeli daňové škrty, ale tentokrát se jedná spíše o škrty ve výdajích. „Nezajištěné snižování daní je stejně rizikové jako nezajištěné výdaje,” řekl ve čtvrtek poslancům Hunt, který hledá řešení krize i na příjmové stránce rozpočtu. Miliony Britů tak naopak na daních zaplatí více. Vláda mimo jiné snižuje práh pro horní daňovou sazbu a prodlužuje windfall tax pro podniky až do roku 2028.

Britská ekonomika aktuálně není v nejlepším stavu, hovoří se již o recesi. Podle posledních statistik HDP Británie za svými konkurenty zaostává a v tomto čtvrtletí se dokonce nachází v negativních číslech.

Zdroj: CNBC.com

Související

standard_compressed_europe-Pixabay_free_G_Altmann
Ekonomika

Von der Leyen chtěla slyšet, jak na tom Evropa je. Výsledek je alarmující

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

Německý kancléř Olaf Scholz
Ekonomika

Německý kancléř varuje před ekonomickými problémy a plánuje investice

profimedia-0906559655
Zahraniční

Kamalu Harris podpořila Taylor Swift. Jste marxistka, vytkl jí Donald Trump