čtvrtek 4. července 2024

Brigádničit budou moct i 14letí

Mladiství by mohli začít chodit na brigády již od 14 let. Změnu obsahuje novela zákoníku práce.

obsluha

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Ketut Subiyanto

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Ketut Subiyanto

Plánovaná novela zákoníku práce přináší změny, které by umožnily mladým lidem za určitých podmínek pracovat na brigádách již od 14 let. Tato inovace by mohla být vítaná pro zaměstnavatele, kteří čelí nedostatku pracovníků během letní sezony. Plánovaná změna v zákoně by umožnila mladým lidem vykonávat lehčí práce i bez ukončené školní docházky.

Mladí lidé by mohli pracovat maximálně sedm hodin denně a 35 hodin týdně za minimální mzdu 112,50 korun za hodinu. „Možnost využít během letních prázdnin jako pracovní sílu mladé lidi jednoznačně pomůže i zaměstnavatelům. Budou moci lépe vykrýt výpadek pracovníků v létě, tedy v období, kdy jejich zaměstnanci čerpají většinou dovolené,“ zdůrazňuje prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Zaměstnávání osob mladších 15 let nyní v České republice není možné. Výjimkou jsou případy, kdy se děti třeba věnují například umělecké či sportovní činnosti. I tak se ale musí brát ohled na jejich zdravý tělesný a duševní vývoj a také na dodržování povinné školní docházky. Novela by tento věk snížila na 14 let pro lehčí práce. Pokud by novela prošla legislativním procesem, mohla by začít platit od ledna 2025.

Autor: Šimon Mitro

Související

práce
Ekonomika

Česko se více otevře vysoce kvalifikovaným zaměstnancům ze zahraničí

ViewImage (89)
Krimi

Chtěli si přivydělat, přišli o statisíce. Policie řeší nový druh podvodu

nemocná
Domácí

Loni bylo denně na neschopence 218 tisíc lidí

FOTGMRcXEAY1b1n
Domácí

Fiala odborářům na ruku nejde. Navzdory lidovcům trvá na bezdůvodné výpovědi