úterý 22. října 2024

BRICS – summit paradoxů. Rusko chce ukázat vliv, spojenci chtějí ukončení války

Ruská Kazaň hostí summit zemí sdružených do svazku BRICS. Tématem ale nebude jen ekonomika, ale i co nejbližší ukončení války na Ukrajině.

profimedia-0922942350

Vladimir Putin v Kazani čelí nepříjemným otázkám na konec války na Ukrajině.
Zdroj: Profimedia

  • Vladimir Putin v Kazani čelí nepříjemným otázkám na konec války na Ukrajině.
  • Zdroj: Profimedia

Summit zemí sdružených do ekonomického svazku BRICS, v jehož čele stojí pětice zákládajících států, tedy Rusko, Čína, Indie, Brazílie a Jihoafrická republika, se tento týden koná v ruské Kazani, má dvě roviny. Na jednu stranu chce Rusko ukázat rostoucí vliv celé skupiny a její protiváhu vůči západních strukturám, na druhou stranu je ruský prezident Vladimir Putin konfrontován tlakem svých spřátelených zemí na to, aby co nejdříve ukončil válku na Ukrajině.

„Jde o sdružení států, které spolupracují na základě společných hodnot, společné vize rozvoje a hlavně principu vzájemného zohledňování zájmů,“ popsal hlavní funkci BRICS Putin. Podle něho se spolek nestaví do opozice vůči západu či Mezinárodnímu měnovému fondu a představuje druhého hybatele globálního hospodářského růstu.

Sám se ocitl pod palbou otázek svých spojenců, kdy dojde k ukončení války na Ukrajině. Na to Putin odpověděl, že je ochoten začít mírové rozhovory, ale ovšem s tím, že se Rusko nevzdá čtyř dobytých území, které už považuje za součást federace.

Skupina BRICS nyní představuje 45 procent světové populace a 35 procent její ekonomiky na základě parity kupní síly, ačkoliv pouze Čína představuje více než polovinu její ekonomické síly.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0924577469
Zahraniční

Průlom v korupčním skandálu. Peruánský exprezident dostal 20 let vězení

members-of-the-north-korean-army-bring-the-casket-to-the-south-korean-side-073e1f-1024
Zahraniční

Korejská válka na ukrajinském poli. Soul může poslat své vojáky Kyjevu

Šanghaj
Ekonomika

Čínská ekonomika zaostává za očekáváním

profimedia-0924052454
Zahraniční

Zvrat v referendu. Moldavsko se zahraničními hlasy vyslovilo pro EU