BRICS se rozširuje. Další zemí, která podala přihlášku, je Turecko

Turecko pokračuje ve ventilu protizápadních nálad. Nově si podalo přihlášku do ekonomického společenství BRICS, jemuž šéfuje Rusko a Čínou.

Erdogan Putin

Erdogan a Putin, noví ekonomičtí spojenci.
Zdroj: X

  • Erdogan a Putin, noví ekonomičtí spojenci.
  • Zdroj: X

Alternativa vůči západním ekonomickým strukturám, společenství BRICS, bude mít další posilu. Přihlášku do této organizace, který se orientuje zejména na východní trhy, si podalo Turecko. Podle agentury Blomberg, který se zprávou přišla, je to dané zejména tím, že Ankara trpí frustrací z dlouhého a zatím neúspěšného přijímacího procesu do Evropské unie, který bude pravděpodobně nejnovější krokem vlády prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, zastaven.

Podle Erdogana je důvodem pro tento krok skutečnost, že těžiště světových ekonomik se posouvá od rozvinutých trhů právě směrem na východ. Společenství BRICS je z toho důvodu chápáno jako protizápadní, obzvláště když v jeho čele stojí dva zakladatelské státy, Rusko a Čína, k nimž se záhy přidala Indie, Jihoafrická republika a Brazílie.

Jako další členové se přidali ještě Írán, Etiopie, Spojené arabské emiráty a Egypt. Podle ruské strany má zájem o vstup ještě dalších minimálně 20 zemí. Základním ekonomickým principem, který BRICS odlišuje například od Evropské unie, je obchodování v národních měnách, kdy se však preferuje ruský rubl nebo čínský jüan.

Autor: Jan Skala

Související

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci

elektromobil BYD
Ekonomika Elektromobily

EU a USA omezují čínské elektromobily, přesto jejich prodeje rostou

zbraň
Krimi

Sedmičlenná rodina v Jihoafrické republice byla povražděna při sledování televize