pondělí 1. července 2024

Březen v kinech: Nabouraný Štáfek, čtvrtý Wick i Klusákův dokument o covidu

Každý březnový týden láká minimálně jedním filmem k návštěvě kina. Tentokrát je nabídka vskutku žánrově pestrá.

Jakub Štáfek ve filmu Zatmění.

Jakub Štáfek ve filmu Zatmění.
Zdroj: Bohemia MP

  • Jakub Štáfek ve filmu Zatmění.
  • Zdroj: Bohemia MP

Hned druhý březnový den vstoupil od českých kin tuzemský komediální thriller Zatmění. Minimalistický projekt se točí kolem trojice postav, kterým zkříží cesty dopravní nehoda v hlubokém lese. Ústřední nesourodé trio ztvárnili Jakub Štáfek, Jan Zadražil a Ján Jackuliak. Upoutávka vábí na svižnou podívanou plnou zvratů, která by díky střídmé stopáži 85 minut neměla ani na chvilku nudit. Režie se zhostil Petr Kubík, autor obou Princezen zakletých v čase.

O týden později se představí v pořadí již šestý Vřískot. Další vyvražďovačka Ghostaface se opírá o slušné obsazení v čele s Jennou „Wednesday“ Ortegou, která si zahrála vedlejší roli v pátém díle. Po jejím boku se představí Samara Weaving, která je nováčkem v hororové sérii, Hayden Panettiere, jež si zahrála ve čtvrtém Vřískotu, a Courteney Cox, která je nedílnou součástí série od prvního dílu. Lze očekávat obdobnou podívanou jako v případě pátého dílu, jelikož se na režijní sesli vrátili Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett. Premiéra 9. března.

V polovině března má premiéru Velké nic. Černobílý dokument mapující covid v Česku natočil Vít Klusák spolu s Marikou Pecháčkovou, jež má na kontě několik studentských dokumentárních kraťasů. Dokument se natáčel po dobu dvou let od jara 2020. Časosběrný pohled na pandemickou dobu vstoupí do kin 16. března.

Třiadvacátého března se vrátí na scénu nájemný zabiják John Wick ve čtvrtém díle akční řezničiny, která vrátila na výsluní Keanu Reevese. Režie se opět zhostil bývalý kaskadér Chad Stahelski, který natočil všechny předchozí díly. Lze tak očekávat další přísun drsných bitek, rozšíření zabijácké mytologie Wickova světa a ještě velkolepější akční scény než minule. Čtvrtému Wickovi by mohla podrazit nohy stopáž, jelikož bavit diváky po dobu 169 minut nebude mít akčňák vůbec jednoduché. Přeci jen je to o 38 minut více než měl třetí díl a o rovných 68 minut více než jednička. Premiéra: 23. března.

Poslední titul v našem výběru ocení především fanoušci fantasy. Dungeons & Dragons: Čest zlodějů je další adaptací oblíbené společenské hry Dračí doupě. V dobrodružné fantasy se představí parta zlodějíčků v čele s Chrisem Pinem, kteří se vypraví na boj proti zlu, které může ohrozit celý jejich svět. Trailer láká na odlehčenou zábavu plnou ne zcela zdařilých trikových sekvencí.

Autor: Šimon Mitro

Související

Courteney Cox v seriálu Shining Vale (2022)
Film a TV Osobnosti

Z Moniky z Přátel je šedesátnice. Cox se v průběhu let změnila k nepoznání

Balada a ptácích a hadech
Film a TV Knihy

Nový díl Hunger Games vyjde příští rok

Will Smith ve filmu Mizerové: Na život a na smrt
Film a TV Kino

Červen v kinech: Chlapská zábava před příchodem Deadpoola

Aristokratka ve varu
Film a TV Kino

Do kin už netáhnou ani české komedie. Jen sedm filmů letos přesáhlo 100 tisíc diváků