pondělí 16. září 2024

Brazílii sužují rozsáhlé požáry. Stav nouze byl vyhlášen ve 45 městech

Na jihovýchodě Brazílie vypukly masivní lesní požáry, které přiměly stát Sao Paulo vyhlásit stav nouze ve 45 městech. Proti plamenům bojuje 15 tisíc hasičů za podpory vojenských letounů.

profimedia-0901541778

Požáry v brazilském městě Ribeirao Preto (25. 8. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Požáry v brazilském městě Ribeirao Preto (25. 8. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Na jihovýchodě Brazílie řádí rozsáhlé lesní požáry, které přiměly stát Sao Paulo vyhlásit stav nouze v 45 městech. S plameny bojuje přibližně 15 tisíc hasičů a dobrovolníků, kteří mají k dispozici i vojenské letouny. Podle agentury DPA již byli zatčeni dva lidé podezřelí ze žhářství. Tragicky zemřeli dva pracovníci průmyslového závodu, kteří se snažili plamenům čelit.

Oheň zasáhl zejména město Ribeirao Preto, kde hustý dým zahalil velkou část regionu. Kvůli špatné viditelnosti dokonce zrušen fotbalový zápas brazilského šampionátu. Lidé s dýchacími potížemi byli varováni, aby zůstali doma. Hustý dým také způsobil uzavření několika dálnic a narušil dopravu. V São José do Rio Preto bylo detekováno více než 300 ohnisek požáru, což vedlo k uzavření místních škol.

Od začátku srpna do 23. srpna zaznamenal brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) přes tři tisíce požárů ve státě Sao Paulo. Požáry zuří i v dalších oblastech Brazílie, včetně Amazonie, mokřadů Pantanal a lesní oblasti Cerrado. Situaci zhoršuje sucho, které odborníci spojují s jevem El Niño a klimatickými změnami. Kromě toho Brazílii sužují i jiné extrémní klimatické jevy, včetně záplav v Rio Grande do Sul, které si vyžádaly více než 170 obětí.

Autor: Šimon Mitro

Související

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

povodeň v Českém Krumlově 2013
Domácí

Obce a kraje mohou žádat o dotace na opravu škod po živelních pohromách

profimedia-0905976695
Zahraniční Video

Tajfun Yagi si ve Vietnamu vyžádal desítky obětí