neděle 8. září 2024

Brazílie posiluje hranice s Venezuelou kvůli anexi Guyany

Svět upírá zrak i na jihoamerický kontinent. Poté, co se Venezuela rozhodla k anexi sousední Guyany, přesouvá svá vojska na hranice i Brazílie. Může to dopadnout jakkoliv, varují experti OSN.

Brazilian_Army_SOF

Brazílie přesouvá své vojsko k hranici s Venezuelou.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Brazílie přesouvá své vojsko k hranici s Venezuelou.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Situace na severu jihoamerického kontinentu se stále vyostřuje. Poté, co si venezuelský diktátor Nicolás Maduro nechal v referendu posvětit anexi větší části území sousední Guyany, se rozhodl další soused Venezuely, Brazílie, pro větší ostrahu hranic mezi oběma státy. V příštích dnech chce přesunout své vojáky do oblastí sousedících nejen z Venezuelou, ale i s Guyanou. Brazilští politici spatřují v současném Madurově počínání hrozbu poté, co vyzval venezuelské státní podniky, aby se připravily na převzetí guyanských ropných polí. Jeho kroky se prý vyznačují značnou nevyzpytatelností a napomáhají destabilizaci v regionu. Guyanský prezident Irfaan Alí dokonce Madura nazval přímou hrozbou.

Neklidné situaci rozhodně nepřispěl ani incident s guyanským armádním vrtulníkem, který se ztratil se sedmi lidmi na palubě poblíž venezuelské hranice. Jednalo se o průzkumný let a měl monitorovat oblast, kterou Venezuela už několik dnů považuje za svou. Caracas se od věci distancoval s tím, že se vrtulník pravděpodobně ztratil za velmi nepříznivého počasí v nehostinné a hustě zalesněné krajině.

Autor: Jan Skala

Související

Sudanese_protestors_celebrate_signing_of_political_agreement
Zahraniční

V Súdánu se páchají válečné zločiny. OSN požaduje mírovou misi

GWrma1OW0AAoTRq
Zahraniční

Plameny zničily už 20 procent brazilského pralesa. Na vině může být žhář

18883170512_d04ee788dc_c
Zahraniční

Vánoc se blíží. Venezuela křesťanské svátky posunula na 1. října

Elon Musk
Zahraniční

Boj Elona Muska s Brazílií pokračuje. Úřady chystají nové sankce pro Starlink