Bouřky zasáhly Královéhradecký a Liberecký kraj

Královéhradecký kraj zažil ve středu ráno silnou bouři, která přinesla intenzivní přívalové deště. Hasiči měli plné ruce práce s čerpáním vody, přičemž během rána a dopoledne vykonali téměř třicet zásahů.

prof

Hasiči likvidují následky bouřky a vydatného deště v obci Stěžery na Hradecku (21. 8. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Hasiči likvidují následky bouřky a vydatného deště v obci Stěžery na Hradecku (21. 8. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Ve středu ráno Královéhradecký kraj zasáhla silná bouře, která přinesla přívalové deště. Hasiči měli téměř třicet zásahů, většinou kvůli čerpání vody. Nejvíce postižené byly obce Stěžery a Hřibsko, kde voda zaplavila ulice a poškodila novou zástavbu.

Záplavy postihly také hradecké čtvrti Kukleny, Svobodné Dvory a Plotiště, stejně jako obce Sadová, Mžany, Hořiněves či Předměřice nad Labem. Ve Dvoře Králové se hasiči zabývali problémy v Žireči, Žirecké Podstráni nebo Lipnici.

Podle Povodí Labe napršelo v Hradci Králové třiadvacet litrů vody na metr čtvereční, přičemž největší srážky byly u Lesa Království s téměř čtyřiceti litry na metr čtvereční. V Krkonoších srážky dosáhly až patnáct litrů na metr čtvereční. Voda zvýšila hladiny řek, ale povodňové stupně nebyly překročeny.

Ve Frýdlantském výběžku a obci Bulovka v Libereckém kraji bouřky také napáchaly škody. Potok Řasnice v Frýdlantu překročil druhý povodňový stupeň, a v Bulovce se voda dostala do domů. Naštěstí nebyl nikdo zraněn, ale škody budou teprve zjištěny. Hasiči v Libereckém kraji měli kolem dvaceti zásahů, přičemž nejvíce problémů bylo na Frýdlantsku, kde odstraňovali spadlé stromy a čerpali vodu.

Autor: Šimon Mitro

Související

Vlak RegioShark
Domácí

České dráhy vyjdou vstříc cestujícím, kteří ruší výlety kvůli počasí

Vizualizace liberecké náplavky
Domácí

Začala stavba náplavky v Liberci

GXWGszEW0AAfNPT
Domácí Aktualizujeme

Bude ještě hůř: Meteorologové rozšířili výstrahy, čekají víc než 50letou vodu

GXQ6-4jWcAAkzPJ
Domácí

Meteorologové znovu zpřísnili výstrahy, počasí ovlivní tlaková níže Boris