neděle 8. září 2024

Bouřky udeřily zejména na jih a východ Čech. Vlaky z Prahy do Pardubic stojí

Rozbité skleníky i okna, zničená úroda, popadané stromy, kolaps železniční dopravy. To je účet bouřek, které se ženou Českou republikou.

GSIfN1eW8AAYwWU

Vlaky se kvůli bouřkám zastavily na řadě míst republiky.
Zdroj: PID

  • Vlaky se kvůli bouřkám zastavily na řadě míst republiky.
  • Zdroj: PID

Varování meteorologů se potvrdilo. Ačkoliv se týkalo skoro celé republiky kromě jejího západního okraje, bouřky udeřily zejména na oblast jižních Čech, v části Vysočiny a také na Pardubicku a Podkrkonoší. Jižní i severní část republiky také zasypaly několikacentimetrové kroupy, které způsobily veliké škody. Vyčíslovat je úřady budou v příštích dnech. Jisté je, že zničená je velká část úrody, ale ledová smršť působila škody i na majetku, kdy rozbíjela okna či skleníky.

Bouřky způsobily také obrovské problémy v dopravě, zejména železniční. Padlý strom zcela zablokoval trať z Prahy do Pardubic a ve vlaku uvěznil stovky lidí. Vlaky kvůli stromům, které strhly troleje, nejezdí ani na dalších místech Pardubicka. Neprůjezdná je i trať z Mladé Boleslavi do Bakova nad Jizerou.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu se bouřky přesouvají směrem na východ a zahrozit mohou ještě v noci. Doznívat mohou ještě během zítřka, kdy se mírně ochladí v průměru na 29 stupňů. Další tropy a s nimi spojené bouřky se očekávají v pátek.

Autor: Jan Skala

Související

back_view_backlit_beach_carefree_dawn_dusk_evening_girl-1551861
Domácí

Tropy nekončí. Meteorologové rozšířili výstrahu před vysokými teplotami

Koupaliště v Kunovicích.
Domácí

Září bude nadprůměrně teplé. Koupaliště ještě prodlužují sezonu

1_X4NOWH3l6xYBRpqgL0Uitg
Domácí

Výstrahy meteorologů pokračují. Na vině budou znovu velká vedra

facebook_Summer silhouette
Domácí

Dnes padaly rekordy. Tropy se vlády nevzdají celý příští týden