neděle 30. června 2024

Bouřky, kroupy a silný déšť řádí zatím hlavně v Čechách

Varování meteorologů před silnými bouřkami se naplnila. Voda zaplavila Blížejov na Domažlicku, Rokycany i další místa.

blížejov radomil šmíd.jpg

Následky bouřky, Blížejov, 27. 6. 2024.
Zdroj: FB / Radomil Šmíd

  • Následky bouřky, Blížejov, 27. 6. 2024.
  • Zdroj: FB / Radomil Šmíd

„Bouřky se vyvíjí zejména v Čechách, vývoj ale pomalu začíná i na Moravě a ve Slezsku, kde bude v dalších hodinách výraznější. Podle polední sondáže z Prahy je potenciál v Čechách i pro vyšší nárazy větru, například v Plzni jsme zaznamenali i menší microburst – propad studeného vzduchu v sestupném proudu bouře,“ hlásí Český hydrometeorologický ústav na síti X.

Hlavním rizikem jsou intenzivní srážky a kroupy dosahující velikosti dvou centimetrů. „Na data v aplikacích a bodové předpovědi se dnes nespoléhejte. Bouřky jsou a budou velmi chaotické, s proměnlivou intenzitou a většinou krátkou životností,“ upozorňují meteorologové s tím, že bouřky budou vytvářet lokální, ale velmi výrazné srážky.

Na západě Čech hasiče zaměstnávají zaplavené ulice v Blížejově, přívaly vody je zaměstnaly taky v Rokycanech. "V souvislosti s bouřkou a vydatným deštěm zasahují hasiči aktuálně u 214 událostí. Nejvíce v Praze, Plzeňském a Středočeském kraji. Jedná se o popadané stromy nebo zatopené sklepy a komunikace," upřesnili hasiči na síti X.

I v pátek se mohou vyskytnout bouřky s nebezpečnými jevy. Budou se pohybovat východním směrem a přinesou větší možnost silnějších nárazů větru. Další výraznější bouřková situace nás pak čeká v neděli na studené frontě, kdy můžou vznikat supercely.

Související

déšť
Domácí

Meteorologové rozšířili výstrahu, čekají nás vedra a silné bouřky

léto-ilustrační foto
Domácí

Začátek týdne bude slunečný a teplý

Všeteč, FB  Fanda Faktor.jpg
Domácí Aktualizujeme

Z oblohy padají obří kroupy, odborníci varují před supercelami

bouřka
Domácí Počasí

Silné bouřky udeří v pátek odpoledne, varují meteorologové