sobota 6. července 2024

Boubínský prales vydal tajemství

Odborníci v Boubínském pralese objevili vzácné druhy hub, které souvisí s úhynem stromů. Bádání uprostřed unikátního šumavského ekosystému trvalo téměř dva roky.

Boubínský prales

Boubínský prales
Zdroj: Jan Běťák

  • Boubínský prales
  • Zdroj: Jan Běťák

Specialisté chtěli zjistit, jestli a jak se liší společenstva hub, která osídlují nastojato odumřelé smrky ve srovnání s těmi, které se vyvrátily zaživa. Jádro Boubínského pralesa je známé obrovskou rozmanitostí hub. Mykologové tu registrují více než tisícovku druhů, z nichž stovky patří mezi vzácné.

Vybrali jsme celkem 60 smrkových kmenů. Polovinu z nich tvořily stojící a padlé souše v různých stádiích rozkladu. Druhou skupinu reprezentovaly kmeny, které se vyvrátily zaživa. Na kmenech jsme nalezli 312 druhů hub, přičemž na jednom kmeni bylo zaznamenáno až 49 druhů,“ komentuje výsledky vedoucí mykolog Jan Běťák.

Zásadní je objevení pralesního druhu choroše ohňovce rezavohnědého, který se v Evropě mimo Skandinávii a ruskou tajgu zachoval pouze na několika lokalitách ve vyšších pohořích. Až metrové plodnice se objevují na relativně tvrdém dřevě jen několik málo let po pádu stromu a jen na kmeni, který zůstal stát. Tento druh sám o sobě významným způsobem ovlivňuje vývoj celého společenstva hub. Ve výzkumech šumavského ekosystému budou vědci dál pokračovat.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Národní park Šumava

Související

houby
Domácí Zajímavosti

Houbařská sezona začíná. Mapa ukáže, kde rostou

nemocné dítě
Domácí Zdraví

Čeští vědci zkoumají černý kašel. Výzkum má přinést účinnější vakcíny

8169182393_f15224a535_b
Zahraniční Technologie

Elektromobily jsou pro chodce rizikovější než auta se spalovacími motory

prof
Zahraniční AI

Budoucnost ovládne umělá inteligence, uvádí Musk