pátek 20. září 2024

Boubínský prales se znovu otevře veřejnosti

Lesy ČR instalují nové dřevěné chodníky a můstek na náhradní trasu k Boubínskému jezírku.

Stavba nového dřevěného povalového chodníku na náhradní trase k Boubínskému jezírku.

Stavba nového dřevěného povalového chodníku na náhradní trase k Boubínskému jezírku.
Zdroj: Lesy ČR

  • Stavba nového dřevěného povalového chodníku na náhradní trase k Boubínskému jezírku.
  • Zdroj: Lesy ČR

Vstup na původní cestu i naučnou stezku kolem Boubínského pralesa je už přes rok kvůli bezpečnosti turistů zakázaný, protože je tam riziko pádu stovek uschlých stromů. Souše nelze v národní přírodní rezervaci odstranit. Boubínský lesní závod Lesů ČR vytyčil náhradní trasu, která bude složena z dřevěných chodníčků a můstku. Náhradní trasa by měla být zpřístupněna návštěvníkům na konci června.

Materiál už v květnu zdarma roznesli po celé dvěstěmetrové trase zástupci boubínské pobočky České lesnické společnosti. Tím nám pomohli zkrátit dobu výstavby chodníků, za což jim moc děkuji. Nyní požádáme Městský úřad Vimperk o zpřístupnění dosud uzavřeného úseku od Amortovky směrem k jezírku. Tam už je bezpečno a lidé se dostanou k odbočce na náhradní trasu,“ uvedl ředitel lesního závodu Miloš Juha.

Vstup na Knížecí a Lukenskou cestu po obvodu Boubínského pralesa je stále zakázaný. „Nová trasa vede po stávající značené zelené z parkoviště Na Kaplici pod Boubínem kolem Stromu duší, památníku zemřelých při práci v lese, a informačního střediska na Idině pile až na rozcestí. Odtud pokračuje po dosud uzavřené cestě od Amortovky směrem k jezírku, kde se odkloní vpravo do porostu na první povalový chodník. Přes Kaplický potok návštěvníci přejdou po novém mostku a vydají se po nezpevněné cestě, kde se po dalším povalovém chodníku a mírném svahu dostanou na hráz Boubínského jezírka. Tam cesta končí a bude třeba se vrátit zpět,“ popisují novou cestu Lesy ČR.

Autor: Šimon Mitro

Související

Vyhlídka u Tetína
Cestování

Češi se vrací k podzimním dovoleným doma

solární energie
Domácí Zelená energie

Plzeň vsadí na městské fotovoltaické elektrárny

459327191_945345440970609_4524248670764683141_n
Domácí

Alpy, Šumava, Krkonoše. V nížinách listopadové počasí, na hřebech tuhá zima

free-photo-of-houby-rust-porcini-muchomurka
Domácí

Deště by mohly pomoci houbám. Začnou růst pravděpodobně už za týden