pondělí 7. října 2024

Botostroj kritizoval poměry v Baťově továrně. Dělníci pak rozmlátili kino

Botostroj, který měl premiéru přesně před 70 lety, se stal synonymem budovatelského dramatu. V Gottwaldově se divákům však hrubě nelíbil.

247610_4d2117

Vítězslav Vejražka jako Tomáš Baťa ve snímku Botostroj.
Zdroj: Youtube

  • Vítězslav Vejražka jako Tomáš Baťa ve snímku Botostroj.
  • Zdroj: Youtube

První polovina 50. let se nesla ve znamení budovatelských a agitačních filmů, které měly pozvednout morálku obyvatelstva a jeho smýšlení ještě více tvarovat do bolševického vidění světa. Kromě komediálních a dodnes úspěšných snímků podobného ražení jako Dovolená s Andělem či Bylo to v máji, se točila řada dramatických filmů, mezi něž patřil také Botostroj režiséra K. M. Wallóa, který měl premiéru před 70 let, tedy 24. září 1954.

Snímek se odehrává v roce 1932 v továrně Tomáše Bati ve Zlíně a vykresluje, poněkud zveličeným způsobem, podnikatelské kritiky za velké ekonomické krize. Film vznikl na politickou zakázku a měl za úkol odhalit pravou tvář dělníky vykořisťujícího kapitalismu a jeho tvůrce Svatopluk Turek, který pracoval v reklamní dílně Tomáše Bati, svého šéfa ze msty vykreslil jako bezohledného kapitalistu, který se neštítil ani těch nejhorších metod, aby dosáhl co největšího zisku.

Poté, co se však film, kde se představili herci jako Vítězslav Vejražka, Vilém Besser, Zdeněk Řehoř, Ota Sklenčka či Rudolf Hrušínský, promítal v tehdejším Gottwaldově, došlo k nečekaným výtržnostem. Premiéry se zúčastnili skuteční dělníci někdejší Baťovy továrny, které snímek natolik popudil, že zdemolovali sál kina.

Autor: Jan Skala

Související

žena telefon
Krimi

Podvodník připravil ženu o milion

Pohled na Zlín
Domácí

Zlín snižuje daň z nemovitosti o třetinu. Obyvatelé ušetří

Vizualizace dálničního přivaděče ve Zlíně.
Domácí

Zlín urychluje stavbu klíčového dálničního přivaděče

rozvod
Domácí

Senioři od 80 let jezdí ve zlínské MHD zadarmo