čtvrtek 17. října 2024

Bosnu zasáhly ničivé záplavy. Zemřelo 26 lidí

Silné deště a sesuvy půdy, které zasáhly centrální a jižní část Bosny, mají na svědomí 26 obětí. Záchranné týmy nadále pátrají po posledních pohřešovaných.

profimedia-0919537137

Bosenská obec Jablanica po sesuvech půdy a záplavách.
Zdroj: Profimedia

  • Bosenská obec Jablanica po sesuvech půdy a záplavách.
  • Zdroj: Profimedia

Záplavy a sesuvy půdy, které Bosnu postihly před jedenácti dny, způsobily rozsáhlé škody na infrastruktuře i lidských životech. Během bouře, která udeřila 4. října, byly zničeny domy, silnice a přerušeno elektrické vedení v několika obcích. Nejvíce postiženou oblastí je vesnice Jablanica na jihu země, kde zemřelo 19 lidí, a kde záchranáři stále hledají pohřešované pod nánosy kamenů z nedalekého lomu.

V Jablanici, která byla nejvíce zasažena, se na dnešek chystá společný pohřeb obětí. Do oblasti přijely stovky dobrovolníků z okolních měst, aby pomohly s vyhledáváním přeživších a odklízením trosek. Obyvatelé obce popisují hrůzné okamžiky, kdy je uprostřed noci probudil ohlušující hukot a záplavy, které s sebou braly majetek.

Záplavy způsobily znečištění řeky Neretvy, populárního turistického cíle. Řeka, běžně známá svým smaragdově zeleným odstínem, je nyní zanesená odpadem a bahnem. K letošním extrémním podmínkám přispělo i rekordní letní sucho, kdy Bosna zažila tři vlny veder s teplotami dosahujícími až 40 stupňů Celsia. Vědci varují, že dlouhodobé sucho snížilo schopnost půdy vstřebat vodu, což vedlo k větším škodám způsobeným záplavami.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0920522291
Zahraniční Video

Záplavy v Nigeru zabily přes 330 lidí, více než milion je bez domova

provizorní most po povodních
Domácí

Provizorní mosty pomáhají obnovit život po záplavách

profimedia-0911078138
Domácí

Bělica žádá o prodloužení působení armády po záplavách

profimedia-0917630090
Domácí

Vláda prodloužila stav nebezpečí kvůli povodním