Bordeaux plánuje zákaz výletních lodí v centru města

Francouzské Bordeaux chce zakázat výletní lodě v historickém centru kvůli obavám z poškození životního prostředí a narušení městské estetiky.

Výletní loď v Port de la Lune v Bordeaux.

Výletní loď v Port de la Lune v Bordeaux.
Zdroj: Flickr

  • Výletní loď v Port de la Lune v Bordeaux.
  • Zdroj: Flickr

Bordeaux, oblíbené přístaviště výletních lodí, se potýká s narůstajícími problémy spojenými s těmito obrovskými plavidly. Městské úřady již omezily jejich počet na 40 lodí ročně, ale starosta Pierre Hurmic nyní požaduje úplný zákaz těchto lodí v centru města.

Místní obyvatelé si stěžují, že lodě kazí krásu města a přispívají k znečištění. Výletní lodě, které připlouvají z Atlantského oceánu přes estuár řeky Gironde, jsou momentálně povoleny v přístavu Port de la Lune. Tento přístav se nachází v historickém centru a je součástí světového dědictví UNESCO.

Nově navrhované místo pro kotvení pod Chaban-Delmasovým zvedacím mostem je vzdálenější od historických památek. Změna přístaviště pro výletní lodě vyvolala kontroverzi, protože turisté přivádějí do města značné příjmy. Odborníci se obávají, že přesun přístaviště může mít negativní dopad na obchod a turistický ruch. Místní úřady plánují zavést říční kyvadlovou dopravu a autobusové linky, které by měly přepravit pasažéry do centra města, čímž by se měl zmírnit dopad na místní ekonomiku.

Autor: Šimon Mitro

Související

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

459306073_122120313242387623_9214592544989802291_n
Zahraniční

V Německu chalífát, ve Francii intifáda. Pařížského imáma prošetřuje policie

5828681672_644015d748_b
Cestování

Spojené království zavádí placené povolení, bez něj do země turisté nesmí

Řecký ostrov Santorini
Zahraniční

Řecko zavádí poplatek pro turisty na přeplněných ostrovech