pátek 3. května 2024

Bojkot, protesty, zákazy: Katolíci znovu zuří kvůli reklamě, tentokrát na chipsy

Reklama italské firmy vyrábějící chipsy pořádně rozhořčila katolíky. Odehrává se totiž v kostele, kde farář místo hostií dává jeptiškám právě chipsy. Záměnu hostií za chipsy má na svědomí matka představená, která se spokojeně láduje zbylými brambůrky.

GKvXcRyXIAAXW3o

Záběr z reklamy.
Zdroj: X / Trash Italiano

  • Záběr z reklamy.
  • Zdroj: X / Trash Italiano

Výsměch, urážka katolické víry, rouhání. I taková slova padají kvůli zmíněné reklamě. Ostře proti ní vystoupila třeba katolická skupina Aiart, která se věnuje médiím a reklamě. Ta už také oznámila, že se jí podařilo vysílání spotu ukončit. Výrobce chipsů se k situaci zatím nijak nevyjádřil.

Není to poprvé, co církev i věřící nadzvedla reklama. Mistrem provokací je hlavně italský fotograf Oliviero Toscani, který proslul kontroverzními kampaněmi. První konflikt s katolickou církví měl v 70. letech kvůli kampani pro značku Jesus Jeans, kterou tehdy spoluvlastnil. Na fotografiích ženského zadku v kraťoučkých šortkách anebo v džínách rozepnutých po rozkrok, stály parafráze z Bible: Kromě mě už žádné džíny mít nebudeš, nebo Pokud mě miluješ, následuj mě.

Další poprask způsobil Toscani v roce 1991 s kampaní pro Benetton, když přišel s fotkou líbajícího se mnicha s jeptiškou. Společnost musela reklamu na požadavek Vatikánu stáhnout.

Sdružení katolických rodičů v Itálii zase naštvala kampaň na oblečení pánské značky Ra-Re. Zobrazovala totiž homosexuální muže.

V roce 2011 pak Toscani stál za další kampaní pro Benetton s názvem Unhate, která měla bojovat proti nenávisti. I v ní se vášnivě líbalo. Třeba papež s imámem Ahmedem Mohamedem el-Tayebem, tehdejší francouzský prezident Nicolas Sarkozy s německou kancléřkou Angelou Merkel, americký prezident Barack Obama s čínským protějškem Chu Ťin-tchaem nebo izraelský premiér Benjamin Netanjahu s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Tentokrát Toscani už naštval náboženské skupiny po celém světě.

Autor: Zuzana Beranová a Tereza Maixnerová

Související

prof
Zahraniční

Papež František po sedmi měsících opustil Vatikán. Vydal se do benátské věznice

7145088569_ae1f7253d8_b
Ostatní Zajímavosti

Láhev vína zdarma při odložení mobilu, láká návštěvníky italská restaurace

profimedia-0434662083
Domácí Eurovolby

Česká europoslankyně Dlabajová může vést italskou kandidátku do eurovoleb

divoké kozy
Zahraniční

Na italském ostrově se přemnožily kozy. Na stovku obyvatel jich připadá 600