pátek 18. října 2024

Boeing propustí 17 tisíc lidí

Americký výrobce letadel Boeing plánuje propustit 17 tisíc zaměstnanců, což představuje snížení celkového počtu pracovníků o 10 procent.

Výroba Boeingu.

Výroba Boeingu.
Zdroj: Flickr

  • Výroba Boeingu.
  • Zdroj: Flickr

Americký výrobce letadel Boeing oznámil, že propustí 17 tisíc zaměstnanců, což představuje snížení celosvětového stavu pracovníků o 10 procent. Toto rozhodnutí přichází v reakci na dlouhodobou stávku zhruba 33 tisíc zaměstnanců na západním pobřeží USA, která výrazně zasáhla výrobu klíčových modelů letadel, včetně 737 MAX.

Generální ředitel Kelly Ortberg uvedl, že společnost musí přizpůsobit svou pracovní sílu aktuálním finančním podmínkám. Stávka, která trvá od září, ochromila výrobu a způsobila další finanční potíže, včetně ročního odložení první dodávky letadla 777X. Boeing také očekává vysokou ztrátu ve třetím čtvrtletí.

V rámci jednání s odbory Boeing nabídl zvýšení mezd o 30 procent v příštích čtyřech letech, ale zaměstnanci požadují zvýšení o 40 procent. Ortberg uvedl, že propouštění se bude týkat všech úrovní společnosti. Naposledy firma propouštěla v roce 2020, kdy přišlo o práci 16 tisíc lidí v důsledku pandemie.

Autor: Šimon Mitro

Související

feťáci
Zahraniční

Rodiny obětí fentanylu apelují na vládu: Uvalte vysoké clo na Čínu

profimedia-0712837827
Zahraniční

Začínají téct nervy. Kamala Harris mění rétoriku a útočí na Trumpa

Amazon
Ekonomika

Amazon sází na jadernou energii. Investuje miliardy do modulárních reaktorů

jerusalem-980328_1280
Zahraniční

Lufthansa dostala za šikanu židovských cestujících nejvyšší pokutu v historii