sobota 27. července 2024

Bod zlomu? USA nemají pro Kyjev peníze, Zelenskyj se hádá se svými jestřáby

Ukrajinské politické špičky přicházejí s prohlášením, že se válka dostala do patové situace. Dobré zprávy pro tamní armádu nepřichází ani ze zahraničí.

President_of_Ukraine_met_with_the_Ukrainian_military_in_Bakhmut_and_presented_state_awards._(52713278630)

Prezident Zelenskyj odmítá mluvit o patové situaci a sám se stále více zabývá armádním velením.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Prezident Zelenskyj odmítá mluvit o patové situaci a sám se stále více zabývá armádním velením.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Poslední dny nepřinesly pro válkou zkoušenou Ukrajinu dobré zprávy. Prezident Volodymyr Zelenskyj přiznal, že protiofenziva nevyšla podle představ Kyjeva, aby na jeho slova navázal šéf NATO Jens Stoltenberg s tím, že lze očekávat z ukrajinských bojišť v dalších týdnech a měsících špatné zprávy. Nyní přichází Bílý dům, tedy sídlo amerického prezidenta, s prohlášením, že Spojené státy už nemají na další podporu Ukrajiny dost peněz. Toto prohlášení je pro Kyjev zcela zásadní, protože právě USA bylo, společně s Evropskou unii, největší finančním podporovatelem Ukrajiny.

Dobrá atmosféra podle všeho nepanuje ani mezi politickými a vojenskými špičkami samotné Ukrajiny. Podle zdrojů z vedení ukrajinské armády už prezident Volodymyr Zelenskyj odstavil ze hry náčelníka generálního štábu Valerije Zalužného a hodlá veškeré velení nad operacemi armády převzít sám, spolu s jeho pravou rukou, velitelem pozemních sil Oleksandrem Syrskym. Prezident je v rozporu i se starostou Kyjeva Vitalijem Kličkem. Ten uvedl, že se válka dostala do patové situace, na což už pár týdnů upozorňují zahraniční pozorovatelé. Kličko v rozhovoru pro švýcarský deník 20 Minuten řekl, že už by se konečně mělo přestat lhát lidu a říct pravdu o tom, jak na tom Ukrajina ve skutečnosti je. Na to konto Zelenskyj přišel s prohlášením, že válka do patové situace nedospěla a očekává se další postup ukrajinských zbraní.

Faktem ale je, že obě armády jsou už vyčerpané. Poslední zprávy však hovoří o tom, že Rusové znovu obsazují pozice, z nichž je protiofenziva vyhnala a také místa, která dosud nebyly pod jejich kontrolou. V zásadě se ale jedná o postup o stovky metrů, maximálně několik málo kilometrů.

Autor: Jan Skala

Související

GTQERGiXYAEHPx6
Krimi

Policista zastřelil neozbrojenou černošku. V Americe se znovu zvedá vlna protestů

profimedia-0891610290
Zahraniční Volby USA

Kamala Harris se dočkala podpory od Baracka Obamy

profimedia-0882614742
Zahraniční

Rumuni sestřelují drony nad Ukrajinou. Ruský velvyslanec šel na kobereček

Ruští uživatelé budou mít ztížený přístup k YouTube.
Zahraniční

Rusko se chystá udeřit na YouTube. Omezí jeho rychlost až o 70 procent