čtvrtek 2. května 2024

Blízký východ na pokraji války: Íránem otřásla obří exploze. Útočil Izrael?

Exploze v Íránu, veto pro Palestinu, to jsou události, které značně prohlubují krizi na Blízkém východě. Podle šéfa OSN Antónia Guterrese je oblast na pokraji totální války.

1280px-Naghshe_Jahan_Square_Isfahan_modified

Centrem íránského jaderného programu, oblastí Isfahán otřásla dnes v noci mohutná exploze.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Centrem íránského jaderného programu, oblastí Isfahán otřásla dnes v noci mohutná exploze.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Napětí mezi Izraelem a Íránem narůstá do nových dimenzí. Ve středoíránské oblasti Isfahán totiž během noci na dnešek došlo k obří explozi, která zatím nemá zcela uspokojivé vysvětlení, ačkoliv tamní úřady tvrdí, že šlo o zásah protivzdušní obrany. Zda skutečně na oblast, která leží jižně od hlavního města Teheránu, zaútočily izraelské síly, není v tuto chvíli jasno, ačkoliv by tomu nasvědčovala řada indicií. Od výbuchu se už neoficiálně distancovaly Spojené státy, které jsou největším spojence Izraele a její síly také pomáhaly s likvidací íránského útoku o uplynulém víkendu.

Provincie Isfahán je pro Írán strategicky důležitá. Právě v ní se totiž nachází zařízení, která jsou využívána v rámci íránského jaderného programu. Teherán už oznámil, že k poškození jaderných zařízení během exploze nedošlo.

Situace se vyostřuje i na další frontě, tentokrát diplomatické. Spojené státy totiž při zasedání Rady bezpečnosti vetovaly žádost Palestiny o plné členství v OSN, což by de facto znamenalo uznání samostatného palestinského státu. Takový krok podle amerických diplomatů musí udělat Izrael po jednání s palestinskou samosprávou. Jeruzalém krok Washingtonu přivítal, palestinští zástupci jej odsoudili.

Autor: Jan Skala

Související

14852082802_5cd4e1c307_b
Zahraniční

Hamás zveřejnil statistiku. V Pásmu Gazy už zemřelo skoro 35 tisíc lidí

GMW268CWYAEkcc6
Zahraniční

Příměří v Pásmu Gazy je blízko, tvrdí USA. Otazník visí nad útok na Rafáh

12101882633_89dabc0594_b
Zahraniční

Skončí Netanjahu jako Putin? Chystá se na něj mezinárodní zatykač

6773873512_71721207d5_b
Zahraniční

Humanitární molo: USA pošlou zbraně Izraeli a jídlo Palestincům v Gaze