pátek 20. září 2024

Blíží se čas přezouvání pneumatik

České pneuservisy si v těchto dnech nemohou stěžovat na nedostatek zakázek. Blíží se totiž čas, kdy většina řidičů přezouvá svá vozidla. Od 1. listopadu do 31. března u nás platí povinnost mít na autě zimní pneumatiky.

pneumatika

Přezouvání pneumatik.
Zdroj: Pixabay

  • Přezouvání pneumatik.
  • Zdroj: Pixabay

Přezutí na zimní pneumatiky není striktně dané. Pokud počasí stále spíše připomíná babí léto, pokutu řidič s vozem na letních pneumatikách od policistů nedostane. Podle přesného znění zákona jsou zimní pneumatiky vyžadovány v případě, že se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Letošní říjen se s malými výkyvy stále nese ve znamení babího léta a řada řidičů proto s přezouváním zatím nespěchá. Podle odhadů pneuservisů zatím přezula asi čtvrtina řidičů, loni to bylo kvůli horšímu počasí více. Na celoročních pneumatikách v současnosti jezdí okolo 8 % řidičů.

Zimní a celoroční pneumatiky na českém trhu zdražily meziročně v průměru o 13 %. U některých levnějších modelů je ale cena vyšší až o čtvrtinu. Důvodem růstu cen jsou vyšší výrobní náklady i růst cen energií.

Související

výměna kol
Domácí Auta

Je čas přezout pneumatiky, kolik v průměru zaplatíte?

6211594990_264849627b_b
Zahraniční Video

EU chce nařídit, kterou rukou otevírat dveře auta. Řidiči si ťukají na čela

Vizualizace systému ITS
Domácí

Nový systém ohlídá ve Zlíně plynulý průjezd křižovatkami i přestupky

Nový bodový systém
Domácí Auta

Jízda bez pásů či držení mobilu stojí řidiče čtyři body. Nový bodový systém přehledně