čtvrtek 19. září 2024

Bledý zabiják: Děti ve starověkém Egyptě nejspíš umíraly na anémii

Anémie neboli chudokrevnost, onemocnění dnes poměrně banální, pro starověké Egypťany nejspíš znamenala smrt v útlém věku. Vědci na to přišli při zkoumání několika dětských mumií. Příznaky nemoci měla většina z nich.

mumie

Vědci zkoumali jednadvacet dětských mumií ve věku od jednoho roku po čtrnáct let.
Zdroj: Egypt Independent

  • Vědci zkoumali jednadvacet dětských mumií ve věku od jednoho roku po čtrnáct let.
  • Zdroj: Egypt Independent

Chudokrevnost způsobuje únavu, rychlé zadýchání i při menší zátěži, nejčastějším projevem je bledý vzhled nebo problémy s vlasy a nehty. Dnes už se dá ale poměrně jednoduše léčit. Dřív ale mohla být i životu nebezpečná. Vědci v Egyptě teď zjistili, že mumifikované děti často umíraly právě s anémií. Zkoumali jich celkem jednadvacet ve věku od jednoho roku do 14 let. Jejich cílem bylo odhalit kosterní abnormality, jako je třeba zvětšená lebeční klenba, které jsou s tímto onemocněním běžně spojené.

Aby vědci mumie nepoškodili, použili počítačovou tomografii. Zjistili, že třetina těchto dětí měla známky chudokrevnosti. Podle autorů studie za to mohla špatná strava s nízkým příjmem železa, parazité nebo záněty způsobené chronickými infekcemi.

Jeden chlapec prý trpěl dokonce talasémií, vážnější formu anémie. Ta způsobuje zpomalení růstu, bledost, žloutenku, slabé svalstvo a předčasnou smrt právě často v dětství. U ostatních mumií se nedá s jistotou říct, jestli byla příčinou smrti právě chudokrevnost. Vzhledem k tomu, že o existenci onemocnění tehdy lidé neměli ani tušení, je to ale velmi pravděpodobné.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: Egypt Independent

Související

8250057274_9c7a5eb7e0_b
Zahraniční Školství

Švédské děti půjdou do školy o rok dříve, doposud nastupovaly až v sedmi letech

omalovánky
Světové dny

Den omalovánek

profimedia-0900158095
Zahraniční

Mírová dohoda padla. Navrhované kompromisy nepřijal Izrael ani Hamás

strom-energie-co2-sonnenuntergang
Ekonomika

Egypt razantně zvyšuje cenu elektřiny. Mohou za to končící dotace