úterý 17. září 2024

Blázinec nebo výměna rolí? Turecko podporuje Ukrajinu, Západ couvá

Nečekané změny postojů ukazují politici, kteří se dnes vyjádřili k ukrajinské válce. Turecko podporuje územní celistvost napadené země, kdežto Západ nabádá k ústupkům ve prospěch Ruska.

ced204df4f22a7cca79a4434fd42-1456491

Zůstane Ukrajina celistvá nebo jí kus zabere Rusko?
Zdroj: PxHere

  • Zůstane Ukrajina celistvá nebo jí kus zabere Rusko?
  • Zdroj: PxHere

Jak bude vypadat konec války na Ukrajině, je stále ve hvězdách. Středa však byla ve znamení nečekané změny řady postojů. Jak uvedl americký list The Wall Street Journal, někteří spojenci Kyjeva z takzvaného západního světa, začínají na Ukrajinu tlačit, aby přehodnotila své cíle, protože už nikdy nebude její území mít takové hranice jako před 24. únorem 2022, kdy začala současná válka. Evropskou unii a Spojené státy by to stálo další stovky miliard dolarů, které by padly na vojenskou podporu Ukrajiny, což však už spojenci dát nechtějí nebo nemohou.

Italský deník La Repubblica byl dokonce konkrétnější, když uvedl, že německý kancléř Olaf Scholz připravuje s dalšími politiky plán, podle kterého by se Ukrajina vzdala části svého území ve prospěch Ruska. Mělo by jít o východní části země, čili Doněckou, Luhanskou, Chersonskou republiku, Záporoží a poloostrov Krym, které ostatně Rusko už považuje za své území.

Otočku v postojích předvedl také ale také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který je největším spojencem Ruska v rámci NATO. Ten prohlásil, že Turecko podporuje zachování územní celistvosti Ukrajiny, včetně navrácení Krymu. Podle Erdogana se pod ruskou správou zhoršila situace Krymských Tatarů, tedy Turků, žijících na území Krymu.

Autor: Jan Skala

Související

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Putin rozhodl o posílení armády. Měla by být druhá největší na světě

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

Vladimir_Putin_(2022-09-20)
Zahraniční

Starmer se sejde s Bidenem. Putin proto varuje před útoky na ruské území

Německý kancléř Olaf Scholz
Ekonomika

Německý kancléř varuje před ekonomickými problémy a plánuje investice