pondělí 8. července 2024

Blažek peníze neslíbil. Ve středu se proto u soudů pracovat nebude

Soudy ve středu nebudou pracovat. Jejich zaměstnanci zůstanou kvůli nízkým platům doma, protože se s ministerstvem na valorizaci mezd nedohodli.

IMG-4093- velka jed. sin z boku

Soudní síně budou ve středu prázdné.
Zdroj: justice.cz

  • Soudní síně budou ve středu prázdné.
  • Zdroj: justice.cz

Jednání Odborové organizace Justice a ministra spravedlnosti nevedlo k žádnému výsledku, který by zaměstnancům soudů garantoval vyšší mzdy. Ve středu proto všechny soudy v republice kromě Ústavního ochromí jednodenní stávka, která má razantnějším způsobem poukázat na nízké platy, se kterými se musí pracovníci justice potýkat. Do práce nepřijdou asistenti soudců, justiční čekatelé, zapisovatelky nebo IT pracovníci. Celkem půjde skoro o deset tisíc zaměstnanců.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) už před jednáním předeslal, že resort na navýšení mezd peníze nemá, a že se chce obrátit na ministerstvo financí. Vládu pak Blažek požádal o 80 milionů korun, což však podle odborářů nic neřeší, protože by to znamenalo zhruba 500 korun hrubého pro každého zaměstnance.

Středa by u soudů měla vypadat tak, že budovy budou otevřené, ale v podatelnách či v jiných kancelářích určených pro veřejnost nikdo pracovat nebude. Samotní soudci se ke stávce nepřipojí, protože podle zákona ani stávkovat nemohou, protestní akci svých kolegů ale podpoří.

Autor: Jan Skala

Související

Budova_fakultního_gymnázia_v_Praze_2_-_panoramio
Domácí

Úředníci ministerstva spravedlnosti jdou do stávky. Vadí jim nízké platy

GDescRWWUAAssW-
Domácí

Peníze máme, ale ne pro všechny, vzkázal Blažek pracovníkům justice

GPJR1DOXoAAaYXg
Domácí

Stávka pravděpodobně zabrala. Blažek slíbil zvýšení mezd od července

335513401_946583976521602_1670157347978879159_n
Domácí

Zaměstnanci soudů jdou za Blažkem. Mají buď dvě práce nebo pobírají dávky