pondělí 1. července 2024

Bitva v ulicích Essenu. Policie proti odpůrcům AfD nasadila slzný plyn

Údajně ze strachu kvůli ohrožení demokracie protestují lidé v německém Essenu proti sjezdu strany AfD. Na místě zasahuje policie, která očekává gradaci násilností.

profimedia-0885691571

Protest pro sjezdu AfD v Essenu.
Zdroj: Profimedia

  • Protest pro sjezdu AfD v Essenu.
  • Zdroj: Profimedia

Tisíce lidí demonstrují v německém městě Essen proti zasedání krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD), která bude na západ Německa jednat oba víkendové dny. Někteří z protestujících se pokusili narušit příjezd delegátů, čímž se dostali do křížku s policií, která se snaží o obnovení pořádku v ulicích města. Muži zákona už hlásí první zatčené. Policisté rovněž některé členy AfD museli vyzvednout přímo z hotelu a dopravit do místa konání sjezdu.

Přestože z místa zatím nejsou hlášeni žádní zranění, dorazili ke Grugahalle, kde se akce koná, vozy záchranné služby. Na ty zaútočili někteří maskovaní demonstranti. Policie proti nim nasadila obušky a slzný plyn. Protesty však mohou gradovat, policie očekává až sto tisíc protestujících.

AfD je v současné době druhou nejsilnější stranou v Německu. Odpůrci jí je vyčítání přílišná servilita k nacistické minulosti a skandály, které provázejí její politiky v souvislosti s přátelským postojem k Rusku. Během tohoto víkendu by si strana měla v Essenu zvolit nové vedení.

Autor: Jan Skala

Související

GRYtu6NbgAEiQ09
Zahraniční

Charedimové nechtějí do izraelské armády. Na policii házeli kamení

GRB0cxoWIAAxPxw
Zahraniční

Gang migrantů ubil mladíka při návratu z večírku. Německá vláda urychlí deportace

Jama Musiala pečetil výhru nad Dánskem.
Fotbal EURO 2024

Německo na domácím Euru postupuje do čtvrtfinále

profimedia-0885436499
Zahraniční

Situace v Keni se pomalu uklidňuje. Účet za nepokoje je ale 30 mrtvých