pondělí 16. září 2024

Bitcoin je na cestě k bezvýznamnosti, tvrdí ECB

Bitcoin se nehodí jako platidlo ani investiční instrument. Nárůst ceny je prý „uměle vyvolaný“, tvrdí vysoce postavení lidé z Evropské centrální banky.

ECB

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Mnohé důležité postavy klasických bank i centrální bankéři se netaji nedůvěrou ke kryptoměnám. Generální ředitel divize tržních infrastruktur a plateb Ulrich Bindseil a analytik Jürgen Schaff z Evropské centrální banky (ECB) například ve společném oficiálním blogu z konce listopadu uvedli, že „bitcoin je na cestě k bezvýznamnosti“.

Nejznámější kryptoměna aktuálně čelí problémům a velkému poklesu kvůli krachu velké burzy FTX, i když ve středu se opět vracela k částce 17 tisíců dolarů za jednu „minci“. Finančníci však uvedli, že se jedná o „uměle vyvolaný poslední záchvěv“.

Autoři velmi kritického textu uvádějí, že bitcoin se nehodí k placení. „Koncepční návrh a technologické nedostatky bitcoinu jej činí jako platební prostředek pochybným. Skutečné transakce s bitcoinem jsou těžkopádné, pomalé a drahé,“ uvádí v příspěvku vysoce postavení zaměstnanci ECB. „Bitcoin nebyl nikdy ve významnější míře používán k legálním transakcím v reálném světě,“ dodávají.

Námitky mají i proti využívání bitcoinu jako investičního aktiva. „Bitcoin není vhodný ani jako investice. Nevytváří peněžní toky (jako nemovitosti) ani dividendy (jako akcie), nelze jej produktivně využít (jako komodity) ani poskytovat sociální výhody (jako zlato). Tržní ocenění bitcoinu je proto založeno čistě na spekulaci,“ vysvětlují.

Zdroj: ECB, CNBC

Související

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci

podvod
Krimi

Podvody s kryptoměnami cílí na seniory. FBI hlásí miliardové ztráty

elektromobil BYD
Ekonomika Elektromobily

EU a USA omezují čínské elektromobily, přesto jejich prodeje rostou