sobota 5. října 2024

Biosmršť zmapovala nepůvodní druhy. V Česku se daří americkému slunéčku

Druhý ročník Biosmršti ukázal, které nepůvodní druhy se v Česku vyskytují čím dál více.

Slunéčko východní

Slunéčko východní
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Slunéčko východní
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Na konci května se uskutečnil druhý ročník akce Biosmršť, která mapuje nepůvodní živočišné a rostlinné druhy v Česku. Do Biosmršti, kterou koordinují vědci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby a Botanického ústavu AV ČR, se zapojilo téměř dvě stě dobrovolníků. Z více než 400 pozorování se podařilo získat informace o 23 nepůvodních druzích.

Česká republika byla v počtu pozorování jednou z nejaktivnějších z celkem deseti evropských zemí, které se do mapování zapojily. Pozorovat a poznávat rostliny a zvířata může veřejnost i během letních prázdnin. Stačí druh vyfotit a zaznamenat do některé z aplikací, jako je např. iNaturalist. Aplikace zároveň uživatelům slouží jako pomocník pro správné určení druhu.

Stejně jako v loňském roce i letos byly nejvíce pozorovanými druhy pajasan žláznatý a slunéčko východní. Dobrovolníci také často zaznamenali rostlinu lupinu mnoholistou a husici nilskou. Častý výskyt pajasanu i slunéčka vědce nepřekvapil. Pajasan se velice snadno šíří, plodný strom produkuje statisíce snadno létavých a klíčivých semen. Roste velmi rychle, je nenáročný na půdní podmínky, odolný vůči suchu či zasolení a za jednu sezonu po vyklíčení je schopen dorůst dvoumetrové výšky. To vše znesnadňuje jeho likvidaci a pomáhá mu vytlačovat původní druhy. V posledních letech je velmi často k vidění podél silnic a železnic.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Botanický ústav AV ČR

Související

Spongipellis
Domácí Příroda

Vědci vytvořili databázi genomů 98 ohrožených druhů

Tetřívek obecný
Domácí Fauna

Česko a Sasko spojí síly v ochraně tetřívka

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

řeka Bečva
Domácí Příroda

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru