pátek 13. září 2024

Bílý dům jako cenzor sociálních sítí. Zuckerberg přiznal šokující pravdu

Mark Zuckerberg obvinil administrativu prezidenta Joea Bidena a viceprezidentky Kamaly Harris s cenzorského nátlaku v době covidu. Bílý dům se zatím nevyjádřil.

41793468182_2f334dbd33_b

Mark Zuckerberg tvrdí, že Bílý dům tlačil na cenzuru Facebooku a Instagramu.
Zdroj: Flickr

  • Mark Zuckerberg tvrdí, že Bílý dům tlačil na cenzuru Facebooku a Instagramu.
  • Zdroj: Flickr

Doby, kdy byl Bílý dům, tedy sídlo amerického prezidenta, považován za největšího bojovníka za svobodu slova, jsou už dávno pryč. Nově to potvrdil i šéf technologické společnosti Meta Platforms, která vlastní značky Facebook a Instagram, Mark Zuckerberg. Ten v dopise, který poslal šéfovi Sněmovny reprezentantů Jimu Jordanovi, přiznal, že během pandemie covidu jej administrativa prezidenta Joea Bidena nutila k cenzuře a mazání příspěvků, které například kritizovaly očkování proti této nemoci nebo rozvíjely dnes už potvrzenou teorii, že vir byl vyvinut laboratorně.

Biden navíc šel tak daleko, že v prezidentské kampani v roce 2020 osočil Facebook, že zabíjí lidi tím, že k cenzuře nepřistupuje s mnohem větším důrazem. „V roce 2021 vyšší úředníci z Bidenovy administrativy, včetně pracovníků Bílého domu, opakovaně po celé měsíce tlačili na naše týmy, aby cenzurovaly určitý obsah o Covidu-19, včetně humoru a satiry, a vyjadřovali vůči našim týmům velkou frustraci, když jsme s tím nesouhlasili,“ napsal Zuckerberg v dopise. Dále zmínil, že Meta se ocitla pod tlakem Bílého domu, když odmítla článek o kauze notebooku Huntera Bidena, který list New York Post označil za proruskou propagandu, což nakonec vůbec žádná dezinformace, navíc mající kořeny v Moskvě, nebyla.

Washington se zatím k Zuckerbergově odhalení, ačkoliv se týká i kandidátky na prezidentku v listopadových volbách, Kamaly Harris, nevyjádřil.

Autor: Jan Skala

Související

GTNF2_1WoAA_FXe
Zahraniční

V průzkumech vede Kamala Harris. Podle Američanů vyhrála i televizní debatu

Vladimir_Putin_(2022-09-20)
Zahraniční

Starmer se sejde s Bidenem. Putin proto varuje před útoky na ruské území

Roman_Prymula_–_Show_Jana_Krause_2020
Domácí

Covid, roušky, respirátory. Prymula tvrdí, že nemoc letos udeří silněji

profimedia-0906559655
Zahraniční

Kamalu Harris podpořila Taylor Swift. Jste marxistka, vytkl jí Donald Trump