neděle 8. září 2024

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

Vědci z Oxfordské univerzity zjistili, že přítomnost určitých bílkovin v krvi má spojitost s diagnostikou budoucích karcinomů.

rakovina

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Ivan Samkov

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Ivan Samkov

Britské studie, která trvala dvanáct let, se účastnilo přes 44 tisíc občanů, z nichž necelým pěti tisícům byli během studie diagnostikované různé druhy nádorového onemocnění. Lékaři během výzkumu zkoumali přes tisíc druhů proteinů ze vzorků krve všech zúčastněných. V krvi pacientů, u nichž se později projevila rakovina, se objevovaly plazmatické bílkoviny, které zdraví pacienti v krevním řečišti neměli.

Vědcům se následně podařilo spojit jednotlivé druhy bílkovin s konkrétním typem karcinomu. Téměř polovina z nich souvisela s leukémií. Dále byli nejčastější karcinomy jater a ledvin. Ne všechny typy rakoviny dokázaly vědci spojit s bílkovinami v krvi. Tento postup se nezdařil u rakoviny štítné žlázy, kůže či dutiny ústní. Autoři studie došli k závěru, že pro použití metody včasné detekce rakoviny v praxi je nutné provést ještě další výzkum. Podle nich je nezbytně důležité prozkoumat jednotlivé proteiny podrobněji, tak aby zjistili, na které z nich se dá v rámci prevence opravdu spolehnout.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Nature Communications

Související

hovor
Zdraví

Mobily nejsou zodpovědné za rakovinu mozku, WHO vyvrátila nepravdivé teorie

makadamové ořechy
Světové dny Zdraví

Den makadamových ořechů

Solární panely na zemědělské půdě
Ekonomika Zelená energie

Kombinace zemědělství a solární energie může zvýšit potravinovou bezpečnost a příjmy farmářů

WHO
Zahraniční Zdraví

Africké země se sjednotily a přispěly 45 milionů dolarů Světové zdravotnické organizaci