pondělí 16. září 2024

Bidenovi důvěřuje jen šestina Američanů. Lépe na tom byl i Trump

Američané nejvíce věřili Johnsonovi, od Obamy důvěra klesá.

Joe Biden

Joe Biden
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Joe Biden
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Za posledních šedesát let měli Američané největší důvěru ve vládu prezidenta Lyndona B. Johnsona, vyplývá to z dat výzkumné agentury Pew Reserach. Šestatřicátý prezident USA vládl v letech 1963 až 1969. První rok prezidentství se těšil 77 procentní důvěře veřejnosti a v úřadu končil s 62 procentní podporu, což je stále mnohonásobně více než má stávající hlava státu.

Aktuálně si myslí pouze 16 procent americké veřejnosti, že to, jak vláda Joe Bidena ve většině případů koná, je správné. Nižší podporu měl pouze Barack Obama a to v roce 2011. Větší důvěru měli Američané i v Donalda Trumpa, který se v proběhu svého prezidentství v letech 2017 až 2021 „těšil“ podpory mezi 17 až 24 procenty.

Za posledních třicet let se největší přízní honosil George W. Bush, jemuž věřilo v roce 2001 celkem 54 procent veřejnosti. Bush po osmi měsících ve funkci čelil útokům z 11. září na World Trade Center v New Yorku, načež vyhlásil válku světovému terorismu. Během jeho prezidentství došlo na válku v Afghánistánu i Iráku. S funkcí se rozloučil v roce 2008, kdy mu věřilo 25 procent veřejnosti.

Po stránce rasové příslušnosti se důvěra v prezidenty USA odlišuje. Za posledních 40 let věřili Afroameričané nejvíce Billu Clintonovi (45 % v roce 1993), běloši naopak Georgi W. Bushovi (61 %) a Hispánci rovněž Billu Clintonovi (57 % v roce 1998). Data o důvěře Asiatů jsou dostupná až od roku 2020, tedy konce volebního období Donalda Trumpa. Aktuálně věří Bidenovi necelá čtvrtina Asiátů.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Pew Research

Související

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXk-9A4boAA8MHS
Zahraniční

Kamala Harris odsoudila atentát na Trumpa. Jsem znepokojena, řekla

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa! Ochranka zasáhla proti možnému střelci