čtvrtek 19. září 2024

Biden zopakoval, že kandidaturu nevzdá. Podpořil jej i jeho někdejší soupeř

Joe Biden stále vzdoruje vzrůstajícímu tlaku na své odstoupení a kandidatury se vzdát nechce. Nečekaně jej podpořil vlivný senátor a jeho někdejší soupeř Bernie Sanders.

Ceremony_to_impanel_USEPA_National_Environmental_Youth_Advisory_Council_on_16_November_2023_-_38

Americký senátor Bernie Sanders se postavil za Joea Bidena.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Americký senátor Bernie Sanders se postavil za Joea Bidena.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Joe Biden dostal podporu z míst, odkud to rozhodně neočekával. Postavil se za něho totiž jeho bývalý soupeř ve stranických primárkách a senátor za stát Vermont Bernie Sanders, který se o post prezidenta Spojených států chtěl ucházet ve volbách v roce 2016 a 2020. V prvním případě však větší důvěry demokratických politiků dostala Hillary Clinton, v případě druhém právě Joe Biden.

"Prezidentské volby nejsou diskuzní soutěží. Nestojí a nepadají na devadesátiminutové debatě. Pan Biden možná není ideální kandidát, ale bude kandidátem a měl by jím být," uvedl ještě o rok starší politik, který se prezentuje jako progresivní liberál. Podle něho Biden už ve svém věku trpí různými neduhy a dopouští se kritizovaných přeřeků, kdy si například spletl ukrajinského prezidenta s jeho ruským sokem Vladimirem Putinem, ovšem stále má dost síly na to vést Spojené státy v dalších čtyřech letech.

To si myslí i sám prezident. Na posledním mítinku své předvolební kampaně zdůraznil, že z voleb odstoupit nehodlá, i když jej k tomu vyzývají jak jeho straničtí kolegové, americká média i některé celebrity.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0307011016
Zahraniční

Dotovaný chléb bude na Kubě velký jako mýdlo. Chybí ingredience na jeho výrobu

stažený soubor
Zahraniční

Atentátník čekal na Trumpa v křoví 12 hodin. Už padla první obvinění

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu