čtvrtek 19. září 2024

Biden volí trumpovskou metodu. Nelegální migranti z Mexika azyl nedostanou

Bidenovi nezbývá nic jiného než postupovat tvrději vůči migrantům z Mexika. Vrací se tak k metodám Donalda Trumpa, které dříve sám tvrdě kritizoval.

37487295081_98f5822c94_b

Joe Biden mění přístup vůči migrantům. Před volbami začíná využívat zbraně svého protivníka.
Zdroj: Flickr

  • Joe Biden mění přístup vůči migrantům. Před volbami začíná využívat zbraně svého protivníka.
  • Zdroj: Flickr

Léta kritizoval současný americký prezident Joe Biden svého předchůdce Donalda Trumpa za tvrdý přístup vůči migrantům, kteří do Spojených států přicházejí z Mexika, až začíná dělat podobné kroky. Prezident podle všeho hodlá aktivovat dekret z roku 1952, který výrazně omezuje azylová řízení, což by v praxi znamenalo, že nelegální přistěhovalci z Mexika budou deportováni zpět za hranice místo toho, aby jim byl umožněn azyl ve Spojených státech. Očekává se, že Biden takový dekret odsouhlasí už příští týden.

Tento dekret už používal Trump a to nejen vůči migrantům z Mexika, ale také proti běžencům z muslimských zemí. Jeho názorový oponenti, k nimž se tehdy řadil právě Biden a celkově demokratičtí zákonodárci exprezidenta kvůli tomu osočovali z rasismu. Po nástupu současné hlavy Bílého domu do funkce došlo ke zrušení nařízení a počet migrantů z Mexika dosáhl rekordní mety, za což si Biden vysloužil ostrou kritiku.

Nelegální migrace je jedním z hlavních témat nadcházejících prezidentských voleb. Průzkumy v současnosti dávají oběma mužům, tedy Joe Bidenovi i Donaldu Trumpovi vyrovnané šance na zisk postu budoucího prezidenta USA.

Autor: Jan Skala

Související

53914502127_c7cff308c0_b
Zahraniční

Kamala Harris přišla o odboráře. Jejich hlasy přitom mohou volby rozhodnout

Anura_Kumara_Dissanayake_2023
Zahraniční

Krizí zmítaná Srí Lanka volí prezidenta. Nejvíce šancí má opoziční komunista

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté

profimedia-0307011016
Zahraniční

Dotovaný chléb bude na Kubě velký jako mýdlo. Chybí ingredience na jeho výrobu