sobota 5. října 2024

Biden se bojí o průběh voleb. Do kampaně Kamaly Harris vstupuje Obama

Pokud Donald Trump prohraje volby, dají se očekávat protestní akce, myslí si Joe Biden. Šance Kamaly Harris mohou nyní ještě vzrůst, protože do její kampaně vstoupil Barrack Obama.

Biden_Obama

Kdysi kolegové v Bílém domě, dnes podporovatelé viceprezidentky Kamaly Harris.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Kdysi kolegové v Bílém domě, dnes podporovatelé viceprezidentky Kamaly Harris.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Maje na paměti události z ledna 2021, kterých sám byl jedním z hlavních aktérů, vyjádřil americký prezident Joe Biden obavy o průběh nadcházejících prezidentských voleb a zejména následného předání moci. Důvodem k obavám jsou podle něho výroky Donalda Trumpa, protože republikánský kandidát dosud neřekl, zda přijme výsledek voleb, i když bude znamenat jeho prohru. Na konci roku 2020 se s vítězstvím Joea Bidena také nesmířil a celá situace eskalovala v napětí a útok Trumpových příznivců na budovu Kapitolu, tedy amerického parlamentu.

"Jsem přesvědčen, že volby budou svobodné a spravedlivé. Nejsem si však jistý, jestli budou klidné," řekl Biden americkým médiím. Podle něho nejen Trump, ale i republikánský kandidát na viceprezidenta J.D. Vance se pravděpodobně, v případě neúspěchu, chystá výsledek voleb napadnout.

Souboj mezi Donaldem Trumpem a Kamalou Harris se uskuteční přesně za měsíc. Šance obou kandidátů jsou podle průzkumů vyrovnané, ovšem na stranu viceprezidentky s rámci její kampaně nyní přidal bývalý prezident Spojených států Barrack Obama. Ten jí chce pomoci sbírat hlasy v klíčových státech.

Autor: Jan Skala

Související

GZFH_onXEAAlJ1R
Zahraniční

González plánuje návrat do Venezuely. Chce se ujmout prezidentského úřadu

profimedia-0916186162
Zahraniční

Hurikán Helene si vyžádal 200 obětí. Záchranáři dál pátrají po pohřešovaných

32806920964_2e2190e451_b
Zahraniční

K totální válce nedojde, myslí si Biden. Izrael ale plánuje odvetu vůči Íránu

Joker: Folie à Deux
Film a TV Kino

Říjen v kinech: Zatančí Joker i Venom