pondělí 6. května 2024

Biden diskutoval s čínským prezidentem o umělé inteligenci a klimatických změnách

Joe Biden a Si Ťin-pching měli v úterý telefonický rozhovor. Jde o první komunikaci mezi hlavami států USA a Čínou od listopadu.

profimedia-0831312658

Joe Biden a Si Ťin-pching na setkání v listopadu 2023.
Zdroj: Profimedia / NOV. 15, 2023 FILE POOL PHOTO

  • Joe Biden a Si Ťin-pching na setkání v listopadu 2023.
  • Zdroj: Profimedia / NOV. 15, 2023 FILE POOL PHOTO

Americký prezident Joe Biden si v úterý volal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Podle Bílého domu oba lídři hovořili o umělé inteligenci, boji proti drogám a klimatickým změnám. Biden měl zdůraznit potřebu míru a stability na Tchaj-wanu před inaugurací Laj Čching-te, vítěze tamních lednových prezidentských voleb.

Rozhovor byl označen za „otevřený a konstruktivní“. Obě strany uvítaly pokračující úsilí o udržení otevřených komunikačních kanálů a důsledné řízení vztahů prostřednictvím diplomatických a konzultačních úrovní. Biden také zdůraznil nutnost boje proti pašování drog a omezení toku předchůdců k výrobě nelegálních syntetických drog.

Naposledy se Biden a Si Ťin-pching setkali v listopadu na summitu APEC. Oba se dohodli na udržení otevřených komunikačních linek, aby předešli nepředvídatelným konfliktům. Rozhovor mezi americkým a čínským prezidentem se uskutečnil í v době, kdy se přední američtí úředníci připravují na cesty do Číny, včetně ministryně financí Janet Yellen a ministra zahraničí Antonyho Blinkena.

Autor: Šimon Mitro

Související

USA a Čína
Zahraniční

Většina Američanů vnímá Čínu negativně

27095245666_6fdbb262e7_b
Zahraniční

Chystá se ukrajinská protiofenziva. Ovšem až na rok 2025, řekli Američané

profimedia-0792729294
Zahraniční

Průměrný věk světových lídrů je 62 let. Biden nejstarší není

GMpZDMOXwAERcfd
Zahraniční

Střídání znepřátelených armád. Místo Američanů jsou na téže základně Rusové