neděle 8. září 2024

Biden a Trump jsou nejméně oblíbenou dvojicí prezidentských kandidátů

Američané jsou nespokojeni s výběrem kandidátů pro příští prezidentské volby.

Joe Biden Donald Trump

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel, Flickr / Canva

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel, Flickr / Canva

Prezidentské volby v USA se uskuteční za necelých pět měsíců a americká veřejnost je velmi nespokojená s výběr kandidátů. Čtvrtina Američanů má negativní názor na oba hlavní kandidáty, Joe Bidena a Donalda Trumpa. Mít v takové míře negativní názor na zástupce Demokratické i Republikánské strany je v USA raritou.

Podle agentury Pew Research jde o nejvyšší podíl negativních názorů na oba kandidáty v historii průzkumů od roku 1988 a téměř dvojnásobek oproti situaci před čtyřmi lety, kdy rovněž kandidoval Trump a Biden.

V roce 2016 zastávala pětina voličů negativní názor na Hillary Clinton a Donalda Trumpa. Před rokem 2016 nebylo nikdy více než deset procent Američanů, kteří by měli negativní názor na oba hlavní kandidáty. V roce 2004 to bylo jen pět procent.

Aktuálně má 36 procent Američanů kladný názor na Trumpa a záporný na Bidena, zatímco 34 procent vnímá kladně Bidena a záporně Trumpa. Negativní názor na oba kandidáty má 25 procent lidí, pouze tři procenta mají kladný názor na oba.

Zvýšená polarizace společnosti přispívá k poklesu obliby kandidátů. Pouze osm procent demokratů má kladný postoj k Trumpovi a šest procent republikánů k Bidenovi. V roce 2008 mělo 27 procent demokratů kladný názor na republikánského kandidáta Johna McCaina a stejný podíl republikánů na Baracka Obamu.

Negativní hodnocení se týká i dalších politických lídrů, včetně viceprezidentky Kamaly Harris, kterou nepříznivě hodnotí 60 procent lidí. Stejně negativní jsou hodnoceni i lídři Kongresu, přičemž mnozí Američané své vrcholné představitele v parlamentu vůbec neznají.

Autor: Šimon Mitro

Související

GWyKTStWcAAsOWg
Zahraniční

Zelenskyj žádá systémy protivzdušné obrany. Slíbili jste je, tvrdí v Německu

Jill,_Joe_and_Hunter_Biden_during_the_59th_presidential_inauguration
Zahraniční

Biden stojí před soudem. Nezdaněné peníze utrácel za drogy a prostitutky

45835181021_c405e02af5_b (1)
Zahraniční

Putin: Podporovali jsme Bidena a nyní podporujeme Kamalu Harris

GWVQjAJXAAAHf5S
Zahraniční

Netanjahu je pod stále větším tlakem. Dohodu o rukojmích chce už i Biden