Beryl udeřil na Texas skoro stejnou silou jako v Karibiku. Úřady hlásí dva mrtvé

Z tropické bouře Beryl znovu zesílil na hurikán. Svou silou z Karibiku pak udeřil na pobřeží amerického Texasu. Zatím si vyžádal dvě oběti, na které padl strom.

GR_Ba2xbcAESOA9

Beryl udeřil znovunabytou silou hurikánu na Texas.
Zdroj: X

  • Beryl udeřil znovunabytou silou hurikánu na Texas.
  • Zdroj: X

Ačkoliv se soudilo, že hurikán Beryl přechodem přes pevninská území, kde nebude moci čerpat energii z teplé oceánské vody, začne sílu ztrácet, americký stát Texas se přesvědčil o opaku. Hurikán, který dnes večer sředoevropského času udeřil na jižní pobřeží Spojených států zatím za sebou nechal dva mrtvé a více než dva a půl milionu lidí odstřihl od elektřiny. Podle tamních úřadu se z Berylu, po fázi tropické bouře, znovu stal hurikán, o čemž svědčí i následky, které jsou katastrofální. Texaské úřady vyhlásily na polovině státu stav nouze.

Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) varovalo obyvatele, že Beryl bude přes pobřeží jihovýchodního Texasu postupovat dále do vnitrozemí. Lidé by se měli připravit kromě silného větru také na prudké lijáky, které vytvářejí lokální záplavy.

Na severním pobřeží Jižní Ameriky a zejména v Karibiku si Beryl vyžádal devět obětí. Z větší části zpustošil ostrovy Svatý Vincenc, Grenadiny či Svatá Lucie a obrovské škody napáchal na Barbadosu, Jamajce a v Dominikánské republice.

Autor: Jan Skala

Související

GZFH_onXEAAlJ1R
Zahraniční

González plánuje návrat do Venezuely. Chce se ujmout prezidentského úřadu

GY9BYyxbAAAhePx
Zahraniční

Izrael zabil nejméně šest lidí v centru Bejrútu. Útočí i na syrský Damašek

profimedia-0915657702
Zahraniční

Vyřizování účtů nebo náhodný masakr? Po střelbě v baru zůstal jeden mrtvý

GYoYNCJX0AAspT4
Zahraniční

Izrael decimuje Libanon leteckými údery. Za neděli zemřelo přes sto lidí