pátek 13. září 2024

Beringovo moře čelí katastrofě. Vymřeli zde krabi

V roce 2022 zmizely z Beringova moře poblíž Aljašky miliardy sněžných krabů, což vyvolalo obavy mezi rybáři a vědci.

Krab sněžný

Krab sněžný
Zdroj: Flickr

  • Krab sněžný
  • Zdroj: Flickr

V Beringově moři u Aljašky v roce 2022 zmizely miliardy krabů, což znepokojilo rybáře i vědce. Nové studie ukazují, že hlavním viníkem úhynu krabů nebyl nadměrný rybolov, ale nezvykle vysoké teploty vody. Teplejší voda urychlila jejich metabolismus, zatímco potrava byla nedostatečná, což vedlo k vyhladovění.

Podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) se teplejší podmínky v části Beringova moře stávají častějšími, přičemž jsou nyní 200krát pravděpodobnější než před začátkem spalování fosilních paliv. Tento trend ukazuje, jak dramaticky se ekosystém Beringova moře mění a naznačuje, že chladné arktické podmínky budou stále vzácnější.

Studie rovněž odhalila, že vlny mořských veder v letech 2018 a 2019 měly devastující dopad na kraby, které vedly k jejich masivnímu úhynu. Teplota vody se zvýšila natolik, že krabi, kteří se přizpůsobili chladnějším podmínkám, nedokázali přežít. Tento jev nejenže poškodil aljašský rybářský průmysl, ale také ukazuje na širší změny v arktickém ekosystému, kde teplejší vody přinášejí nové druhy a ohrožují ty, které tam žily po staletí.

Odborníci varují, že oteplování Arktidy, které probíhá čtyřikrát rychleji než jinde na planetě, je pouze začátkem větších změn. Vědci i odborníci zdůrazňují, že klimatické změny mají dalekosáhlé dopady na mořské ekosystémy a živobytí lidí v těchto oblastech.

Autor: Šimon Mitro

Související

Vladimir_Putin_(2022-09-20)
Zahraniční

Starmer se sejde s Bidenem. Putin proto varuje před útoky na ruské území

GXExZsVboAA0Fbw
Zahraniční

Podle Trumpa jedí migranti v Ohiu domácí mazlíčky. Reakce přišla rychle

Orel opičí
Domácí Fauna

Liberecká zoo pomůže v záchraně národního ptáka Filipín

sociální sítě
Zahraniční Sociální sítě

Varovávání jako mají cigarety by měly dostat i sociální sítě, naléhají prokurátoři v USA