Bělica žádá o prodloužení působení armády po záplavách

Hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO) požádá o prodloužení přítomnosti armády do konce listopadu, aby podpořila výstavbu dvaceti provizorních mostů.

profimedia-0911078138

Hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO)
Zdroj: ALEXANDR SATINSKÝ / MAFRA / Profimedia

  • Hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO)
  • Zdroj: ALEXANDR SATINSKÝ / MAFRA / Profimedia

Hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO) požádá o prodloužení přítomnosti armády do konce listopadu, aby se dokončila výstavba dvaceti provizorních mostů. V současnosti jsou v kraji nasazeno 526 vojáků, kteří postavili zatím pouze dva mosty. Vláda na žádost hejtmanů ve čtvrtek prodloužila stav nebezpečí v oblastech nejvíce postižených povodněmi.

Bělica vysvětlil, že krajský krizový štáb doporučil prodloužení armádního nasazení kvůli zajištění bezpečné dopravy. Armáda je schopna postavit zhruba tři mosty za týden, což by mělo urychlit návrat k normálnímu životu. Kromě toho hejtman vyzval ministerstvo životního prostředí k rychlému řešení nelegální skládky odpadů v Bohumíně, která byla povodněmi výrazně zasažena.

Dalším bodem, který hejtman zdůraznil, je potřeba zjednodušení dotačních a sanačních programů pro postižené obce, aby se snížila administrativní zátěž starostů. I přes tři potvrzené případy leptospirózy v kraji hygienici nezaznamenali žádná epidemická ohniska. Kromě toho bylo kvůli povodním zbouráno už třicet osm domů, přičemž práce statiků stále pokračují.

Obnovu dodávek plynu se podařilo zrealizovat téměř ve všech postižených oblastech, kromě několika míst na Bruntálsku. Práce na provizorním přemostění řeky Opavy v opavské Ratibořské ulici začnou příští týden a měly by trvat dva týdny, což přinese úlevu pro místní dopravu.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0917630090
Domácí

Vláda prodloužila stav nebezpečí kvůli povodním

zaplavené pole
Domácí

Povodně těžce zasáhly zemědělce. Škody dosahují desítek milionů

Palivové dřevo
Domácí

Lesy České republiky darují lidem zasaženým povodněmi palivové dřevo

Odklízení následků povodní
Domácí

Vězni dobrovolně pomáhají s odklízením následků povodní