čtvrtek 19. září 2024

Během jednoho dne přeplulo Lamanšský průliv 700 migrantů

Rekordní počet migrantů přeplul Lamanšský průliv, tragédií přibývá.

profimedia-0897781716

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Více než 700 migrantů se v neděli pokusilo přeplout Lamanšský průliv z Francie do Anglie, což je rekordní počet od července. Podle britských úřadů se na nebezpečnou plavbu vydalo jedenáct nafukovacích člunů s celkem 703 lidmi na palubě. Tento nelegální pokus o přechod hranic vedl k úmrtí dvou migrantů nedaleko Calais. Počet obětí v průlivu tak od poloviny července stoupl na devět.

V posledních týdnech se počet pokusů o přeplutí průlivu zvyšuje, zejména během léta. Během minulého týdne se do Británie dostalo přes 1100 migrantů, přičemž od začátku srpna jich úřady evidují téměř 1500. Celkem letos překonalo průliv už 18 342 lidí, což představuje 13procetní nárůst oproti loňskému roku. Letos přišlo o život už 25 migrantů, což je více než dvojnásobek oproti minulému roku.

Britský premiér Keir Starmer zareagoval na situaci změnou přístupu k migraci. Ustoupil od plánu deportovat žadatele o azyl do Rwandy, který prosazovala předchozí konzervativní vláda. Místo toho se zaměřil na urychlení vyřizování žádostí o azyl a zpřísnění boje proti pašerákům lidí, stejně jako na posílení ochrany hranic.

Autor: Šimon Mitro

Související

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech