středa 18. září 2024

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru

Vysoká očekávání a nové projekty se zaměřují na obnovu řeky Bečvy. Ministerstva životního prostředí a zemědělství, spolu s Olomouckým krajem a dalšími organizacemi, podepsala memorandum, které označuje začátek ambiciózního projektu obnovy.

řeka Bečva

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ministerstva životního prostředí a zemědělství ve spolupráci s Olomouckým krajem, Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a Povodím Moravy podepsaly memorandum o obnově řeky Bečvy. Projekt, který je prvním svého druhu v ČR, má za cíl vrátit řece přirozený charakter, zlepšit říční ekosystém, přizpůsobit se klimatickým změnám a posílit ochranu proti povodním. Celkový náklad na tuto revitalizaci bude zahrnovat jak obnovu samotného toku, tak výstavbu nových protipovodňových opatření.

Dohoda se zaměřuje nejen na návrat přirozeného vzhledu řeky, ale také na prevenci povodní a zadržování vody v krajině. „Umělé úpravy řek a klimatické změny vyžadují, abychom se vrátili k přirozenému řešení. Projekt obnovy Bečvy podpoří ekologickou stabilitu a pomůže lépe zvládat extrémy počasí,“ vysvětlil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Obnova bude zahrnovat odstranění umělých úprav a umožnění přirozeného rozlivu v nezasídlených oblastech.

Podle Jitky Seitlové (KDU-ČSL), místopředsedkyně Senátu, projekt přinese dlouhodobé výhody tím, že zpomalí odtok vody a umožní ji lépe absorbovat při povodních. Hejtman Olomouckého kraje, Josef Suchánek (STAN), ocenil memorandum jako důležitý krok k ochraně přírody a zlepšení protipovodňových opatření. Generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák dodal, že klíčovým prvkem bude vodní dílo Skalička, které pomůže ochránit obyvatele před extrémními povodněmi.

Autor: Šimon Mitro

Související

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

výuka v lese
Domácí Školství

Ministerstvo podpoří ekologické vzdělávání novou výzvou

účtenka
Domácí Ekologie

Účtenky pouze do směsného odpadu. Jejich recyklace ohrožuje životní prostředí

Výhled na Děvín z Kalvárie, Jihomoravský kraj.
Domácí Klimatické změny

Jižní Morava a Dolní Rakousko spojí síly v boji se suchem