čtvrtek 19. září 2024

Baterie elektrokola má při explozi sílu šesti ručních granátů

Osm mrtvých jen v Británii. Smrt všech zavinil výbuch baterie elektrokola, koloběžky nebo skútru. V zemi teď sílí hlasy pro jejich zákaz. Před bateriemi varují třeba i hasiči z New Yorku.

FqixcbWXgAEMJXj

Požár v Bronxu vzplál od elektrokola. Několikapatrovou budovu zcela zničil.
Zdroj: FDNY

  • Požár v Bronxu vzplál od elektrokola. Několikapatrovou budovu zcela zničil.
  • Zdroj: FDNY

Poslední britskou obětí se stala matka čtyř dětí Becky Downes. Baterii nechala nabíjet tři minuty, pak se ozvala exploze a rozhořel se intenzivní požár, který jí zablokoval dveře. Jediná šance byl skok z okna ve druhém patře. Žena nepřežila, její partner strávil několik měsíců v nemocnici. Děti spaly v místnosti, ze které se jim podařilo utéct.

O pár týdnů dřív při požáru baterie zahynula 31letá Gemma Germeney a její dvě děti, osmiletá holčička a čtyřletý chlapec.

V lednu uhořel při požáru domu, ve kterém se přes noc nabíjelo elektrokolo, 60letý muž a jeho 23letý syn, který se ho snažil z hořícího domu dostat.

Londýnský hasičský sbor už vyzval obyvatele, aby elektrokola nebo koloběžky kupovali jen u renomovaných prodejců a ujistili se, že baterie a nabíječka splňují bezpečnostní normy. Radí také, aby měli majitelé vozítka v přístřešcích nebo garážích, nikdy ne v bytě nebo domě. Nejnebezpečnější je jejich skladování poblíž východů.

Také hasičský sbor z New Yorku varuje před požáry způsobenými bateriemi.

Poškození lithium-iontových baterií může způsobit chemickou reakci a vést k zuřivým požárům, které nelze zastavit. Electrical Safety First simuluje, co se stane, když nějaký předmět prorazí baterii.

Electrical Safety First

Související

IMG_8303
Domácí Video

V Boskovicích hoří sklad textilu, na místě zasahuje několik hasičských jednotek

back_view_backlit_beach_carefree_dawn_dusk_evening_girl-1551861
Domácí

Tropy nekončí. Meteorologové rozšířili výstrahu před vysokými teplotami

GWrma1OW0AAoTRq
Zahraniční

Plameny zničily už 20 procent brazilského pralesa. Na vině může být žhář

1_X4NOWH3l6xYBRpqgL0Uitg
Domácí

Výstrahy meteorologů pokračují. Na vině budou znovu velká vedra