sobota 28. září 2024

Barákova Fiorentina má ve finále EKL šanci na reparát

Ve středu od 21:00 vyvrcholí Evropská konferenční liga. O titul se utká loňský finalista Fiorentina s Olympiakosem.

Antonín Barák hájí barvy Fiorentiny.

Antonín Barák hájí barvy Fiorentiny.
Zdroj: Profimedia

  • Antonín Barák hájí barvy Fiorentiny.
  • Zdroj: Profimedia

Po Evropské lize, v níže fantasticky triumfovala Atalanta, vrcholí další evropská soutěž. Do finále Evropské konferenční ligy se, stejně jako loni, probojovala italská Fiorentina. Proti ní se tentokrát postaví řecký Olympiakos Pireus, který bude mít výhodu takřka domácího prostředí. Finále EKL se totiž odehraje v Aténách, od kterých je Pireus vzdálený necelých deset kilometrů.

Favoritem je nicméně podle bookmakerů italský celek, jehož tradičně fialové barvy hájí i český reprezentant Antonín Barák. Ten se na hřiště dostal i v loňském finále, které se hrálo v Praze, ale trofej si tenkrát odnesli jiní čeští legionáři Tomáš Souček s Vladimírem Coufal, jejichž West Ham zvítězil.

Fialky tak mají po roce jedinečnou šanci na reparát a jdou do něho v dobrém rozpoložení. Z posledních sedmi soutěžních utkání prohráli jen jedno (4-2-1) a na evropské půdě drží sérii 13 neprohraných utkání v řadě.

„Rozdíl oproti minulé sezóně je v tom, že jsme si tím už prošli. Tyto zápasy jsou 50 na 50. Musíme hrát se zápalem. Když jste na hřišti, jakmile se ozve píšťalka, všechno ostatní je druhořadé. Je to pro nás svým způsobem šance na odvetu, musíme do toho dát všechno," burcoval před zápasem trenér Fiorentiny Vincenzo Italiano.

Olympiakos na druhé straně může vsázet na svého kanonýra Ayouba El Kaabiho, který je s 15 góly nejlepším střelcem letošního ročníku Evropské konferenční ligy.

Finálový duel v aténské OPAP Areně vypukne ve středu 29. 5 od 21:00 a čeští diváci ho mohou sledovat v přímém přenosu ČT Sport.

Autor: Ota Černý

Související

Domácí stadion FK Mladá Boleslav.
Fotbal EKL

Boleslav uspěla s žádostí o výjimku a může hrát Konferenční ligu doma

Fotbalisté Boleslavi v zápase Konferenční ligy
Fotbal EKL

Boleslav žádá o výjimku, poháry chce hrát doma

Antonín Barák odchází do Turecka
Fotbal

Barák oblékne dres istanbulské Kasimpasy

Zsolt Haraszti z Paksi v souboji s Bensonem Sakalou z Boleslavi
Fotbal EKL

Boleslav slaví postup do hlavní části Konferenční ligy