neděle 7. července 2024

Banky v květnu poskytly meziročně o 92 procent více hypoték

Banky a stavební spořitelny v Česku poskytly v květnu rekordní objem hypotečních úvěrů ve výši 23,7 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 92 procent a měsíční růst o osm procent.

novostavba

Ilustrační foto.
Zdroj: Freerange Stock

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Freerange Stock

Hypoteční trh v Česku za květen zaznamenal nejvyšší objem nově poskytnutých úvěrů od března 2022, dosáhl 23,7 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 92 procent a o osm procent více než v dubnu. Úrokové sazby nových hypoték poklesly na 5,07 procenta, což je nejnižší hodnota od června 2022, ukazují statistiky České bankovní asociace Hypomonitor.

Podle statistik se sazby hypoték snižují rychleji než v předešlých měsících, reagují tak na nestabilní tržní úrokové míry, které od poloviny března začaly opět růst. Z 23,7 miliard korun hypotečních úvěrů poskytnutých v květnu, 20,1 miliardy korun tvořily nové úvěry bez refinancování. Refinancované úvěry, které činily 3,6 miliardy korun, představovaly 15,1 procenta z celkového objemu poskytnutých hypoték.

Průměrná výše hypoték stoupla na nové maximum 3,63 milionu korun v dubnu. K vyšším úvěrům přispěl pokles hypotečních sazeb a uvolnění limitů ze strany České národní banky. Trend poklesu úrokových sazeb by mohl podle odborníků na hypoteční trh pokračovat, což by mohlo dále podporovat růst poptávky po hypotékách v Česku.

Autor: Šimon Mitro

Související

stavba
Ekonomika Bydlení

Výstavba bytů loni klesla

mobil za jízdy
Domácí Auta

Čtvrtina řidičů při řízení čte zprávy a sleduje sociální sítě

novostavba
Domácí Bydlení

Lidi v bytové nouzi podpoří nový zákon. Umožní také jednodušší vystěhování nájemníků

Vizualizace výstavby bytových domů v Českých Budějovicích.
Domácí Bydlení

České Budějovice oznámily stavbu více než 320 nových bytů