pátek 20. září 2024

Banky stále varují před podvodníky, okradených přesto přibývá

Bankovní domy neustávají s varováním svých klientů před podvodníky, kteří neúnavně vystupují jejich jménem nebo dokonce jménem Policie České republiky.

podvod na internetu- ilustrační foto

podvod na internetu- ilustrační foto
Zdroj: Pixabay

  • podvod na internetu- ilustrační foto
  • Zdroj: Pixabay

Pachatelé jsou často velmi vynalézaví a přesvědčiví a dokáží oběti vnutit svůj příběh. Případů, kdy důvěřiví lidé přišli o celoživotní úspory, každý týden přibývá. Jak například varuje Česká spořitelna na své webu – často zkoušejí vylekat klienty upozorněním na podvodnou transakci. Tvrdí, že peníze na jejich účtu jsou v ohrožení a nabízejí ochranu. Podvodníci chtějí po své oběti, aby vybrala své peníze z účtu bankovního domu a vložila je například do bankomatu s kryptoměnou. Popřípadě chtějí znát bezpečnostní údaje k účtu a platební kartě.

Peněžní ústavy upozorňují, aby klienti nikdy nesdělovali své bezpečnostní údaje (přihlašovací heslo, celé číslo karty, kompletní aktivační kód). Při bankovních transakcích je důležité být obezřetný a sledovat, co potvrzujete. V případě pochybností je nutné okamžitě kontaktovat svoji banku nebo Policii ČR.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Česká spořitelna

Související

žena telefon
Krimi

Podvodník připravil ženu o milion

kryptoměny
Krimi

Žena přišla o 750 tisíc korun. Uvěřila podvodné investici

online podvod
Krimi

Důchodkyně naletěla podvodné investici. Přišla o 1,5 milionu

ČEZ
Ekonomika

Nejvýznamnějšími plátci daně byly loni ČEZ a Škoda Auto