pátek 18. října 2024

Banky poskytly nejvíce hypoték od března 2022

Červen přinesl rekordní objem hypotečních úvěrů. Nejvíce za více než dva roky.

hypotéka

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Kindel Media

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Kindel Media

České banky a stavební spořitelny poskytly v červnu hypoteční úvěry za 24,2 miliardy korun, což je nejvíce od března 2022. Ve srovnání s květnem jde o nárůst o dvě procenta, meziročně o 73 procent. Úrokové sazby nových úvěrů mírně klesly na 5,06 procenta. Tyto údaje zveřejnila Česká bankovní asociace Hypomonitor.

I když je počet nových hypoték stále o čtvrtinu nižší než v první polovině roku 2020, celkový objem je podobný. Počet nových hypoték činil 5403, což je mírně pod květnovou úrovní, ale stále druhá nejvyšší hodnota v letošním roce.

Průměrná výše hypotéky v červnu vzrostla z 3,63 na 3,74 milionu korun, čímž překonala dosavadní rekord z listopadu 2021. Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod zvyšuje měsíční splátku průměrné hypotéky o zhruba 1500 až 2000 korun. Současná hypoteční sazba znamená nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky o přibližně šest tisíc korun ve srovnání s dvouprocentní sazbou z minulých let. Splátka hypotéky jeden milion korun s třicetiletou splatností se pohybuje kolem 5500 korun měsíčně.

Autor: Šimon Mitro

Související

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Zájem o hypotéky po srpnovém boomu klesl

panelák
Ekonomika Bydlení

Průměrná cena bytů překročila sto tisíc korun za metr čtvereční

bydlení
Ekonomika Bydlení

Hypotéky mírně zlevnily. Pokles sazeb zůstává pozvolný

stavba
Ekonomika Bydlení

Chytré renovace mohou snížit klimatickou stopu budov v EU