středa 25. září 2024

Bankovky a mince poničené povodní vymění Česká národní banka

Povodní poškozené peníze je nutno co nejdříve rozložit a usušit. Dále se doporučuje neuchovávat zvlhlé nebo mokré bankovky v balíčcích nebo v uzavřených obalech, kde může velmi rychle dojít k procesu tlení.

peníze

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Česká národní banka poskytne náhradu za bankovky a mince poškozené při povodních. V zájmu plynulé a bezproblémové výměny záplavami poškozených peněz banka žádá veřejnost, pobočky bank a právnické osoby o dodržování pokynů pro rychlou a bezpečnou výměnu znehodnocených platidel.

Před zasláním poškozených peněz do ČNB je třeba bankovky a mince omýt v roztoku dezinfekčního prostředku, například v Savu, v poměru jeden díl dezinfekčního prostředku na 20 dílů vody, následně je omýt čistou vodou, usušit a vložit do vhodného obalu. Tím může být obálka, igelitový sáček, nebo plastové pouzdro.

Zájemci o výměnu musí vyplnit Žádost o poskytnutí náhrady za nestandardně poškozené tuzemské bankovky a mince, která je zde. V případě výměny většího počtu platidel je nutné uvést telefonní číslo nebo emailovou adresu.

V žádosti o poskytnutí náhrady do části Popis okolností a způsobu, jakým došlo k poškození tuzemských bankovek a mincí, včetně časových údajů stačí napsat jen slovo povodně. Poškozené peníze společně se žádostí je pak potřeba vložit do obálky, na vhodné místo na ní uvést text Povodně a zaslat ji na adresu: Česká národní banka, Sekce peněžní a platebního styku, Referát operativních činností, Na Příkopě 28, 115 03, Praha 1.

Pokud ČNB v odvodech hotovostí bank nebo v zásilkách od občanů nebo právnických osob zjistí bankovky mokré nebo zvlhlé, není možné je strojově zpracovávat a jejich nahrazení bude vyžadovat delší dobu. Tuto dobu prodlouží proces vysušení a oddělení jednotlivých bankovek, kontrola jejich počtu a také pravosti. ČNB bude při zpracování poškozených bankovek, které bude nutno vysoušet, dávat přednost penězům předloženým fyzickými osobami.

Související

zásah hasičů
Domácí

Policisté a hasiči dostanou zaplacené přesčasy o povodni

profimedia-0611170986
Domácí

Praha odstraňuje protipovodňová opatření. Dnes otevře i vrata na Čertovce

GX6kywzXQAA0l5j
Zahraniční

Polsko dostane od unie pět miliard eur. Na pokrytí škod to stačit asi nebude

47286664052_12f74df0b3_b
Domácí

Rozjedou se vlaky do Ostravy. Na hlavní nádraží však zatím nesmí