neděle 8. září 2024

Bangladéší zmítají nepokoje. Úřady obyvatelům nechali vypnout internet

Kvůli vysoké nezaměstnanosti, kterou by měla umocnit i přednost zaměstnání pro rodiny veteránů války za nezávislost na Pákistánu, vyšli do ulic bangladéšských měst desítky tisíc lidí. Policie proti nim tvrdě zakročila.

profimedia-0890596161

Bangladéšská policie pálí proti demonstrantům
Zdroj: Profimedia

  • Bangladéšská policie pálí proti demonstrantům
  • Zdroj: Profimedia

Hlavní město Bangladéše Dháka je v plamenech. Metropolí, ale i dalšími městy této jihoasijské země už několik dní zmítají krvavé nepokoje, které si za poslední týden vyžádaly 110 mrtvých a další více než tisícovku zraněných. Vláda už povolala na pomoc i armádu, který hlídkuje v ulicích hlavního města, kdy v celé zemi byl nařízen zákaz vycházení. I navzdory němu však protesty pokračují, kdy demonstranti rabují obchody a zapalují parkující auta.

Úřady také přikročily k bezprecedentnímu kroku, kdy rozhodli o vypnutí internetu pro všech 170 milionů obyvatel. Zahraniční servery tento krok ostře kritizují, protože k němu došlo poprvé za 13 let, kdy v roce 2011 v Egyptě, kdy touto zemí zmítala revoluce.

Protesty v Bangladéši začaly poté, co Nejvyšší soud obnovil systém kvót pro vládní pracovní místa. Tento krok, který zahrnoval 30 % pracovních míst vyhrazených pro rodinné příslušníky bojovníků za svobodu ve válce za nezávislost na Pákistánu v roce 1971, což je krok, který zhorší už tak vysokou nezaměstnanost v zemi. Policie proti demonstantům nasadila vodní děla, slzný plyn i granáty. Premiérka Sheikh Hasina už zrušila všechny nejbližší zahraniční návštěvy.

Autor: Jan Skala

Související

police_police_car_patrol_car_patrol_state_authority_police_officers_germany-493057
Zahraniční

Německo i Francie hlásí další útoky. Hovoří se o exotických či afrických typech

GWxhVaJa8AMLSsR
Zahraniční

Na Čínu se řítí supertajgun. V zemi se zavírají obchody, burzy i školy

GWxVmCHWoAEUEp4
Zahraniční

Kromě mladého střelce obvinili i jeho otce. Umožnil mu vraždit, tvrdí úřady

Strakova_akademie_z_ulice_U_Bruských_kasáren
Domácí

Spor o platy bude pokračovat. Policisté se chystají protestovat před Strakovkou