čtvrtek 19. září 2024

Balkán se potýká s nečekanou epidemií. Smrtící vlna se žene z Rumunska

Potravinářství na jihovýchodě Evropy ohrožuje mor ovcí a koz. Je pravděpodobné., že kvůli tomu podraží světoznámé řecké sýry.

GTGjK2gXwAAavB-

Jihovýchod Evropy musí řešit mor ovcí a koz.
Zdroj: X

  • Jihovýchod Evropy musí řešit mor ovcí a koz.
  • Zdroj: X

Už měsíc úřady v jihovýchodních státech Evropy evidují rychle vzrůstající počet kozího a ovčího moru, který se má své epicentrum s největší pravděpodobností v Rumunsku, ovšem už se stihl rozšířit i do okolních států. Nemoc, která dokáže zlikvidovat až 70 procent veškerého chodu koz a ovcí nyní decimuje zejména řecké chovatelství. Epidemie se obávají i další státy, které už začaly provádět preventivní opatření jako jsou PCR testy u hospodářských zvířat.

Řecké, které je světovou velmocích v chovu koz a ovcí, tvrdí, že vybito musely být desítky tisíc kusů zvířat, za což svých chovatelům stát připravuje kompenzace. Současná situace by mohla mít i dopad na ceny potravin, které se vyrábí zejména z kozího a ovčího mléka. Hrozí totiž nedostatek například světoznámého řeckého sýra Feta a dalších výrobků.

Kozí a ovčí mor byl ještě donedávna výsadou afrických států. Poprvé jej úřady zaregistrovaly v roce 1942 v Pobřeží slonoviny, do zemí Evropské unie se dostal až v roce 2018.

Autor: Jan Skala

Související

20190255714_c57a364d9c_b
Zahraniční

Řecko chce podpořit skomírající porodnost. Začne nabízet daňové úlevy

Řecký ostrov Santorini
Zahraniční

Řecko zavádí poplatek pro turisty na přeplněných ostrovech

Jezero Doiran, které tvoří hranici mezi Řeckem a Severní Makedonií.
Zahraniční Klimatické změny

Severnímu Řecku chybí voda kvůli dlouhodobému suchu

horko
Zahraniční Klimatické změny

Horko v Evropě může do konce století zabít třikrát více lidí