Stafylokok i další bakterie. Hygienici kontrolovali stánky se zmrzlinou

Hygienici si posvítili na stánky se zmrzlinou. Mnoho z nich nevyhovělo zdravotním limitům.

zmrzlina

Ilustrační foto.
Zdroj: Pxfuel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pxfuel

Před začátkem školních prázdnin provedli hygienici 473 kontrol provozoven na výrobu a prodej zmrzliny. Šlo především o sezónní stánky, ale také restaurace a kavárny. Dále bylo prověřeno celkem 751 stánků s občerstvením v rekreačních oblastech nebo v místech zvýšeného turistického ruchu. „V rámci kontrol kvality zmrzliny byly provedeny i odběry vzorků zmrzliny na mikrobiologický rozbor. Těch bylo odebráno 399. Vzorky jsou v současné době analyzovány, ale již 132 jich nevyhovělo s nadlimitním množstvím bakterií čeledi Enterobacteriaceae. V jednom případě byla zachycena bakterie stafylokok,” uvedl ředitel odboru Ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum.

Nejčastějším prohřeškem je nedostatečná hygiena. „Pracovníci si nemají kam uložit civilní oděvy, postrádají oděv na převléknutí, není jim zajištěna možnost umýt si ruce v tekoucí teplé vodě, chybí vhodné prostory pro uložení úklidových pomůcek a prostředků a v některých případech není k dispozici vyčleněné sociální zařízení,“ uvádí zpráva Ministerstva zdravotnictví.

U občerstvení zaznamenali hygienici problémy v dodatečném zamrazování, prošlé době použitelnosti, neznačení vlastních rozpracovaných či hotových pokrmů, nedostatečnou teplotu či společného skladování neslučitelných druhů potravin.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZČR

Související

ViewImage
Domácí

Inspekce našla v obchodech larvy i myší trus

22849009357_e0c5dc0537_c
Domácí Jídlo

Podzimní potravinová sbírka vybrala rekordní počet potravin

toaleta
Světové dny Zajímavosti

Den toalet

školní jídelna
Domácí

Moc soli! Hygienici kárají břeclavské školní jídelny