Před začátkem školních prázdnin provedli hygienici 473 kontrol provozoven na výrobu a prodej zmrzliny. Šlo především o sezónní stánky, ale také restaurace a kavárny. Dále bylo prověřeno celkem 751 stánků s občerstvením v rekreačních oblastech nebo v místech zvýšeného turistického ruchu. „V rámci kontrol kvality zmrzliny byly provedeny i odběry vzorků zmrzliny na mikrobiologický rozbor. Těch bylo odebráno 399. Vzorky jsou v současné době analyzovány, ale již 132 jich nevyhovělo s nadlimitním množstvím bakterií čeledi Enterobacteriaceae. V jednom případě byla zachycena bakterie stafylokok,” uvedl ředitel odboru Ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum.
Nejčastějším prohřeškem je nedostatečná hygiena. „Pracovníci si nemají kam uložit civilní oděvy, postrádají oděv na převléknutí, není jim zajištěna možnost umýt si ruce v tekoucí teplé vodě, chybí vhodné prostory pro uložení úklidových pomůcek a prostředků a v některých případech není k dispozici vyčleněné sociální zařízení,“ uvádí zpráva Ministerstva zdravotnictví.
U občerstvení zaznamenali hygienici problémy v dodatečném zamrazování, prošlé době použitelnosti, neznačení vlastních rozpracovaných či hotových pokrmů, nedostatečnou teplotu či společného skladování neslučitelných druhů potravin.