pátek 25. října 2024

Babišův Agrofert spáchal dotační podvod za sto milionů korun

Dotační podvod, který připravil Českou republiku o sto milionů korun, mají na svědomí dva lidé a jedna firma. Jedná se o pekárny Penam z koncernu Agrofert, který ovládá bývalý premiér Andrej Babiš.

GGKBQYHWoAA5ynV

Andrej Babiš.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Andrej Babiš.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Případ řeší Národní centrála proti organizovanému zločinu se souhlasem Úřadu evropského veřejného žalobce. Trestní stíhání se týká jedné firmy a dvou osob kvůli spáchání trestných činů dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie. 

Obviněné osoby v žádosti o dotaci podaly nepravdivé a zamlčely podstatné údaje, aby získaly dotaci na projekt Inovační linka na výrobu toastového chleba. Díky tomu získaly dotaci v plné výši z rozpočtu České republiky. "Následně v důsledku auditu Evropské komise nebyla poskytnutá dotace refundována ze strany Evropské unie vůči České republice, neboť byl projekt označen jako nezpůsobilý k jeho proplacení, čímž měla vzniknout České republice zastoupené Ministerstvem průmyslu a obchodu celková škoda ve výši sto milionů korun," upřesnil mluvčí centrály Jaroslav Ibehej, podle kterého je součástí zahájení trestního stíhání také zajištění náhradní hodnoty výnosu z trestné činnosti, a to nemovitostí ve vlastnictví stíhané firmy.

Dotace měla jít na inovativní linku na toastový chléb. Jak se ale ukázalo, v žádosti byla řada zkreslených informací a na lince nebylo inovativního vůbec nic.

"V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným fyzickým osobám, jejichž stíhání probíhá na svobodě, trest odnětí svobody od pězi do deseti let," doplnil Ibehej.

Související

Praha,_Magistrát,_Karel_Březina
Krimi

Exministr Zemanovy vlády čachroval s dotacemi. Jde na tři roky do vězení

GaFk6J6XMAAnK0A
Krimi

Vietnamská magnátka dostala doživotí. Šibenici však stejně neunikne

profimedia-0731189365
Domácí

Policie znovu míří na Agrofert. Obvinila dva vysoké manažery společnosti

MjJkYjdhY2Y0NWRjZTJjMZxjdJ9FHz0LJe8WukrFyP8peoEM2E7eEN2bDOHcyT0tytuFhZRhLKlplpy3qrvOGT0YdF8Dz0lJoRt0hMRIRbrp8Ez0dZabgri5XyaCsQhF01iOwGQKGYtIIzYYtLubznYouk_NTeq--TwshWpnGRghtncLImLVJ12MF8ec0lAxijhFvfZ7YXD0dHxiQ
Domácí Výročí

Byl u zednářů i nacistů a prodal Karlštějn. Příběh Harryho Jelínka je dnes legendou