Babiš osočil Pavla, že v NATO dělal jen zápisy a pro Česko neudělal vůbec nic

První duel Babiše a Pavla přinesl smích bývalého premiéra i recitaci hymny.

Andrej Babiš.

Andrej Babiš.
Zdroj: Facebook Andrej Babiš

  • Andrej Babiš.
  • Zdroj: Facebook Andrej Babiš

První debatu Petra Pavla a Andreje Babiše před druhým kolem prezidentských voleb uspořádal dnes před polednem Deník. Během půlhodinové debaty nezaznělo nic, co by nerozhodnuté voliče mohlo přesvědčit o volbě ve druhém kole. Předseda hnutí ANO víceméně zopakoval to, co zaznělo už na jeho tiskové konferenci po výsledcích prvního kola.

Pavla označil za provládního kandidáta pětikoalice: „Tady stojí provládní kandidát, který je podporován premiérem a dalšími ministry. Jednotliví ministři dělají kampaň za Pavla.“ Bývalý armádní generál na výrok reagoval tím, že je na rozdíl od Babiše nezávislým občanským kandidátem: „To, že jsem v minulých parlamentních volbách volil SPOLU, neznamená, že jsem jejich kandidátem.

Bývalý premiér přitvrdil tím, když Pavla označil jako loutku vlády Petra Fialy a také tím co všechno podle něj podporuje: „Pavel chce omezovat svobodu slova a zvyšovat daně. Všichni, co mají byty a chaty, tak budou platit víc. Je pro Green Deal, pro euro, pro zrušení slevy na jízdné pro důchodce a mladé.“ Babiš ovšem neřekl, jak přesně a čím chce Pavel omezit svobodu slova a ani odkud má informace o tom, že chce Pavel zvyšovat daně. Navíc by k tomu z pozice prezidenta neměl žádnou pravomoc.

Půlhodinová debata nestačila, aby oba kandidáti mohli reagovat na všechny výroky protistrany. Pavel na druhou stranu označil Babiše za kandidáta, kterého podporuje proruská scéna.

Několikrát Babiš během debat zopakoval, že není ničí loutka, že je absolutně nezávislý a hlavně má program pro lidi. „Pokud bych byl zvolen, tak budu nadstranický. Budu tady pro všechny občany a budu pomáhat lidem,“ hlásal Babiš. Předseda hnutí ANO tvrdil, že nikoho válkou nestraší, i když jeho billboardy vypovídají opak. „Nesouhlasím, že trvalý mír je iluze. Já nestraším válkou. Fiala straší válkou, ne já. Oni mluví o válce. Já chci mír. Nikoho válkou nestraším,“ řekl Babiš.

Během toho, co Pavel mluvil, se Babiš po většinu času usmíval i smál. Bývalý premiér osočil Pavla z toho, že jedinou jeho kompetencí armáda. „Od roku 2015 neudělal pro Česko vůbec nic. Bylo by špatně, kdyby vláda měla na Hradě svou loutku,“ zopakoval po několikáté Babiš. Pavel na Babiše reagoval tím, že předseda hnutí ANO mluví po většinou absurdně. „Reprezentoval jsem Česko v NATO mnohem důstojněji než Babiš coby premiér,“ nechal se slyšet Pavel.

Na konci debaty střídavě odrecitovali první část české hymny. Úspěšně.

Autor: Šimon Mitro

Související

450918905_122157251492149902_642720004087025668_n
Domácí

Povoláním manželka. Eva Pavlová bude dostávat měsíční odměnu skoro sto tisíc

profimedia-0901579481
Domácí Česká politika

Fiala navrhne Kulhánka jako nového ministra pro místní rozvoj

Prezident Petr Pavel
Domácí

Pavel navštíví Brno a Mezinárodní strojírenský veletrh

Marian Jurečka
Domácí

Vláda slevila z důchodové reformy. Je to pořád málo, zní z opozice